Kontroverznom australskom umjetniku "smjestili" karikaturu o Holokaustu

AUSTRALSKI list The Age je objavio kako razmišlja o "mjerama pravne prirode" nakon što je njihov karikaturist Michael Leunig protiv svoje volje postao upetljan u rat kariktaura koji se ovih dana vodi između zapadnih i islamskih zemalja.

Leunigovi crteži iz 2002. godine su se tako ovih dana našli u iranskom listu "Hamshahri" kao dio natječaja za najbolju karikaturu o Holokaustu. S tim natječajem je iranski list nastojao reagirati na karikature proroka Muhameda koje su posljednjih dana objavljene u nizu evropskih novina.

Leunigove crteže - koji povezuju Auschwitz s današnjim Izraelom - prati natpis u kojem Leunig navodno tvrdi da mu je iste crteže zabranjeno objaviti u njegovoj zemlji, odnosno kako ne može izraziti solidarnost s muslimanima.

Leunig je za taj slučaj čuo jučer i odmah kontaktirao iranski list, zahtijevajući da se karikatura, isto kao i natpis odmah povuče, što je i učinjeno.

Leunig je, inače, često izazivao kontroverze u Australiji zbog svojih propalestinskih stavova, a posljednja od njih je izbila u siječnju zbog karikature koja povezuje komatozno stanje izraelskog premijera Sharona s ubojstvom "Hamasovog" osnivača šeika Ahmeda Yassina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leunig ne spori da je napravio crteže, ali je njihovo objavljivanje svojevremeno odbio "Ageov" urednik Michael Gawenda.

Odmah nakon objavljivanja karikatura, Leuniga su kontaktirali "Ageovi" urednici. On im je rekao kako tu karikaturu nije poslao te tvrdi kako je riječ o prevari o njegov račun.

Leunig je kasnije australskim medijima rekao kako ne zna tko je u njegovo ime poslao karikaturu, ali kako je vrlo moguće da je u pitanju "ratni lobi" koji ga nastoji diskreditirati u očima australske i svjetske javnosti.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara