Konzervativci Therese May na lokalnim izborima u Britaniji doživjeli potop

Konzervativci Therese May na lokalnim izborima u Britaniji doživjeli potop
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May ocijenila je da su lokalni izbori održani dan ranije, na kojima su konzervativci izgubili stotine mjesta, bili "jako teški" za njezinu stranku te poručila da zemlja mora nastaviti s Brexitom.

Po prvim rezultatima izbora za oko polovicu od 8000 mjesta u 248 engleskih vijeća britanski konzervativci izgubili su više od 440 mjesta, a glavna oporbena Laburistička stranka gotovo 80.

Liberalni demokrati najviše su profitirali, osvojivši 300 mjesta.

Neovisni kandidati također su osvojili 200 dodatnih mjesta, prenosi dpa.

"Ovo su teška vremena za našu stranku i ovi izborni rezultati simptom su toga", kazala je May u govoru pred članovima svoje stranke u Walesu. "Poruka jučerašnjih izbora je jednostavna, i nama i Laburističkoj stranci: samo nastavite i provedite Brexit", prenosi Reuters.

Mnogi analitičari i političari ocijenili su da su odgoda i neizvjesnost u pogledu Brexita glavni razlog za slabljenje dviju glavnih stranaka.

Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt ocijenio je na Twitteru da se rezultati "u ovoj fazi čine kao pljuska u lice objema glavnim strankama".

Vođa liberalnih demokrata Vince Cable istaknuo je da je njegova stranka ostvarila najbolji rezultat na lokalnim izborima u zadnjih 15 godina.

"Trostranačka politika se vratila", poručio je na Twitteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara