Korana i Mrežnica od bistrih rijeka postale smeđe i mutne. Kako se to dogodilo?

Korana i Mrežnica od bistrih rijeka postale smeđe i mutne. Kako se to dogodilo?
Screenshot: Radio Mrežnica

RIJEKE Korana i Mrežnica ovih su dana od bistrih i čistih postale smeđe i mutne.

Rijeku Koranu u Karlovcu zamutile su rijeka Mrežnica i ostali koranski pritoci zbog obilnih kiša te se pretpostavlja da do sljedećeg vikenda neće doći do potpunog bistrenja Korane, priopćila je u ponedjeljak karlovačka Gradska uprava.

Zamućenje Korane i Mrežnice zabrinjava lokalne stanovnike koji se bave riječnim turizmom. 

Kakva je razlika u boji Mrežnice u samo deset dana, pokazuje snimka koju je objavila Radio Mrežnica

Prema informaciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, počelo je bistrenje rijeke Mrežnice u općini Generalski Stol, vidljivo je i u Zvečaju, ali će potrajati još najmanje nekoliko dana.

Izvid koji su obavile Hrvatske vode pokazao je da je na Mrežnici zamućenje i dalje prisutno, međutim, u Generalskom Stolu utvrđeno je 75-postotno bistrenje rijeke, u Zvečaju od 30 do 60 posto, dok je na gradskom kupalištu u Dugoj Resi jedva vidljivo.

Korana je uzvodno od ušća Mrežnice do ušća Radonje u Tušiloviću manje zamućena iako Radonjom još teče zamuljena voda.

Ronioci KPA Vodomar Duga Resa tijekom vikenda su obišli četiri velika izvora rijeke Mrežnice u zaseoku Erdelj, Leskar, Mateško Selo i Zvečaj te utvrdili da izvori nisu uzrok zamućenja.

Kako je došlo do zamućenja?

Prema prošlotjednom izvješću Hrvatskih voda, velike količine oborina na slivu rijeke Korane, točnije kod podsliva rijeke Radonje, uzrokovale su bujice s prometnica, pristupnih cesta kamenoloma, koje su nosile ostatke od sječe drveća, građevinske šute, ali i granje drveća u cvatu.

Zbog toga je došlo do promjene boje vodotoka i stvaranja pjene koja se zadržala u podnožju pontonskog mosta u Karlovcu. Riječ je o prirodnoj pojavi izvanrednog onečišćenja vode uzrokovanog manjom elementarnom nepogodom, odnosno visokim oborinama karakterističnima za ovo doba godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara