Korisnici kredita u švicarskim francima u Srbiji najavili prosvjed i štrajk glađu

Korisnici kredita u švicarskim francima u Srbiji najavili prosvjed i štrajk glađu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

UDRUGA za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija najavila je prosvjede i štrajk glađu korisnika kredita u švicarskim francima za srijedu, 6. lipnja, u Beogradu, a iz srbijanske vlade im je poručeno da će banke raditi kako odluči pravosuđe.

Korisnici bankarskih usluga u švicarskim francima okupit će se 6. lipnja u podne ispred Ustavnog suda Srbije, a prosvjedni mimohod završit će ispred Vrhovnog suda, otkuda se, kako su najavili, "neće pomaknuti" dok od tog suda ne dobiju mišljenja o spornim kreditima u "švicarcima".

Obratili se Vrhovnom sudu

"Vrhovni sud više nema pravo ignorirati ovu temu", rekla je odvjetnica Jelena Pavlović, poručivši da su "ovoga puta odlučili ići do kraja" nakon što su ih prethodno ignorirale druge institucije i središnja banka (NBS).

"Vrhovni sud ostao je posljednje mjesto na kojem mi inzistiramo, posebice zato što su se svi vrhovni sudovi u okruženju o tome izjasnili", naglasila je Pavlović.

Pojedini su se prosvjednici, kako navode beogradski mediji, odlučili na najradikalniju mjeru - štrajk glađu - jer "poslije tri godine agonije ne vide izlaz iz dužničke krize, u situaciji kada su im ugrožena temeljna, ustavom zajamčena ljudska prava".

"Došlo je vrijeme da se na oltar istine, pravde, zakona, Vrhovnog suda stavi i vlastiti život. Nema se kuda dalje", citiraju mediji jednog člana Udruge CHF Srbija.

Brnabić nije odgovorila što će vlada poduzeti

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izbjegla je izravno odgovoriti hoće li njezina vlada poduzeti neke mjere, a komentirajući najavljene prosvjede poručila je da će banke slijediti odluke pravosuđa.

"Sve što ja mogu reći bit će protumačeno kao pritisak. Vlada poštuje institucije, kako sudstvo bude odlučilo, tako će banke raditi. Ja ne mogu davati nikakve izjave u vezi s tim", rekla je srbijanska premijerka novinarima inzistirajući u tome da su na potezu pravosuđe, sudovi i tužiteljstva jer su u tijeku brojni parnični postupci vezani za sporne kredite u švicarskim francima.

U Srbiji nešto više od 18.000 građana ima stambene kredite u švicarskim francima, a većina ne želi konvertirati kredite u eure, već zahtijeva da se “riješi problem enormnih tečajnih razlika i lihvarskih kamata” i to je razlog što su sve češće kolektivne tužbe klijenata protiv banaka.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) izazvala je prije godinu dana žestoke kritike i komentare u javnosti i na društvenim mrežama svojom izjavom kako građani zaduženi u švicarskim francima ne bi trebali očekivati neko novo rješenje osim već ponuđenih mogućnosti da s bankama postignu individualne dogovore o kreditima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara