Kosor i Pahor se sastali u Gdanjsku: Riješili smo 95 posto spora sa Slovenijom

Tekst: M.M. / P.V.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

SLUŽBENI protokoli Slovenije i Hrvatske potvrdili su da su se na svečanom obilježavanju 70. obljetnice početka Drugog svjetskog rata u poljskom Gdanjsku susresli premijerka Jadranka Kosor i šef slovenske vlade Borut Pahor. Kosor i Pahor prije sastanka su odvojeno razgovarali sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom.

Kosor je novinarima kazala kako je švedski premijer Hrvatskoj izrazio punu potporu, a ona mu je rekla kako vjeruje da će problem graničnog spora uskoro biti riješen. "Oko 95 posto problema smo riješili, ostaju još samo neke pojedinosti", tvrdi Jadranka Kosor, kojeg je švedskog premijera uputila u detalje pregovora i akcije "tihe diplomacije". Naime, Pahor i Kosor su se u Trakošćanu složili da neće u javnost izlaziti s nikakvim detaljima razgovora sve dok se ne postigne dogovor.

"U razgovorima sa Slovenijom smo stvorili atmosferu uvažavanja i međusobnog poštovanja pa sam uvjerena da je cilj blizu. A cilj je, naravno, riješiti problem graničnog spora i završiti pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju", podvukla je hrvatska premijerka. Osim sa švedskim premijerom, Kosor se u Gdanjsku susrela i sa Angelom Merkel.

Drugi tajni sastanak Pahor i Kosor

Riječ je o već drugom sastanku Pahora i Kosor u posljednjih mjesec dana. Naime, 31. srpnja u Bledu je održan tajnoviti sastanak na kojem su se navodno usuglašavali okviri za postizanje sporazuma o rješenja pitanje nastavka pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Treba naglasiti kako se Pahor proteklog vikenda susreo na Bledu i s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, a razgovaralo se o zategnutim odnosima Hrvatske i Slovenije. Na sastanku je bio nazočan i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, no ni s tog sastanka nije bilo nikakvih izjava za javnost.

Martti Ahtisaari: Možda ni Sloveniju nije trebalo primiti u EU

O graničnom sporu Hrvatske i Slovenije zbog koje su blokirani hrvatski pregovori s EU govorio je danas i Martti Ahtisaari. Bivši finski predsjednik spominjao se kao mogući posrednik u rješavanju graničnog spora, ali od takve mogućnosti na kraju se odustalo. Ahtisaari je za APA kazao kako EU mora nastaviti ohrabrivati Ljubljanu i Zagreb da budu razumni, ali veći dio krivnje za situaciju svalio je na Sloveniju.

"Ne podržavam blokiranje normalnog pregovaračkog procesa od strane bilo koje države i bez obzira na razlog. To je nepravedno prema državi koja se kandidira za članstvo. Ovaj će slučaj unutar EU zasigurno pokrenuti pitanja treba li u nju primiti zemlju koja ima neriješene granične sporove sa susjedima. A prema tom kriteriju onda možda nije trebalo primiti ni Sloveniju", podvukao je Ahtisaari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara