Kosor potvrdila: Hanfa podnijela prijavu DORH-u zbog manipulacije s dionicama Ine

Foto: Damjan Tadić/Cropix

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlade ipak nisu predložene izmjene zakona o privatizaciji Ine.

Vlast je tim potezom htjela MOL-u onemogućiti da stekne više od 50 posto dionica Ine, ali on ipak nije moguć zbog toga što je, kako je pojasnila premijerka, Hanfa u međuvremenu zaustavila trgovinu dionicama Ine, ali i podnijela prijavu DORH-u zbog sumnje da su dionice stečene manipulacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Počelo se provjeravati sto se događa i DORH je počeo istragu. Ona sad ide prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru. Mi smo odlučili pričekati DORH da završi tu istragu", rekla je Kosor.

Podsjećamo, Hanfa je u ponedjeljak zaustavila trgovanje dionicama Ine zbog sumnje u maleverzacije na burzi.

"S obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora, Agencija je ocijenila potrebnim privremeno obustaviti trgovanje ovom dionicom u svrhu zaštite svih investitora te osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu", pisalo je u priopćenju. Naknadno je odlučeno da će zabrana trajati najmanje tjedan dana.

Upravljanje dionicama Ine sumnjivo je već mjesecima. Sve je krenulo od javne ponude mađarskog MOL-a da dođe su većinskog udjela u Ini, zatim su se uključili hrvatski mirovinski fondovi, a sve je zakomplicirao tajanstveni treći kupac koji je dionice kupovao na američkom tržištu i podizao im cijenu. Njegov identitet još uvijek nije poznat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara