Kosor upozorila zastupnike: "Ne možete meni dovikivati ´sram te bilo´"

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"OČEKIVALA sam pohvale!", rekla je premijerka Jadranka Kosor na početku saborske rasprave o Vladinom prijedlogu proračuna za 2011. godinu objašnjavajući kako se prijedlog proračuna donosi još prije prosinca ove godine. Također rekla je da je očekivala pohvale za projekcije proračuna za 2012. i 2013 godinu, kao i za činjenicu da nam slijedi referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Kosor je naglasila kako su odrekli svega čega su se mogli te je "najodlučnije demantirala" priče da neće biti za plaće i mirovine.

"Puno smo napravili samo što smo uveli reda"

"Pozitivnih pomaka ima, ali ne znam zašto nitko to ne spominje. Ako se i spominje onda je to vrlo skromno", rekla je Kosor govoreći o pozitivnim pomacima dodajući da je ona svakodnevno u kontaktima s hrvatskim gospodarstvenicima koji joj kažu da stvari "idu na bolje".

Kosor je danas u Saboru napomenula kako je riječ o "postkriznim financijama" te da su u ovoj godini predstavili vladin program gospodarskog oporavka koji pokazuje rezultate. Premijerka kaže kako je očekivala da će svi dati potporu ovom proračunu jer je vrlo realan s obzirom na današnju situaciju.

"Krizni porez otišao je u povijest", naglasila je Kosor govoreći o kriznom porezu kao jednom od najtežih poteza njene Vlade a koji više nije na snazi. Premijerka je govoreći o brojkama, da se ukupna razina državne potrošnje smanjila se za oko 6 milijardi kuna, od kada je na vlasti, pokušala odgovoriti na kritike da nije napravila nužne rezove.

"Puno toga smo učinili kada smo na mnogim razinama uveli red", rekla je Kosor govoreći o tome da je profunkcionirao Ured za javnu nabavu od kojeg se očekuje ušteda od 300 milijuna kuna godišnje. Ured je važan, rekla je Kosor i za borbu protiv korupcije.

Vlada protiv MMF-a: Imamo znanje da sami uredimo svoju kuću

Kosor je rekla i kako će javni dug Hrvatske iznositi oko 40 posto BDP-a, dok je u zemljama Europske unije oko 80 posto, što je uspjeh njene Vlade i dokaz da nam ne treba MMF. 

"Imamo znanja i mogućnosti i želje da sami uredimo svoju kuću", rekla je Kosor o dolasku MMF-a ponovivši kako je Vlada protiv dolaska te međunarodne financijske kuće. Štoviše Kosor kaže da su neke stvari napravili kao što je predložio MMF, a da za njih nije bilo potpore od strane oporbe. Kosor smatra da treba mijenjati razmišljanje.

Kosor je najavila velike investicijske projekte za sljedeću godinu, a gdje će se moći primijetiti promjene u sustavu rada. Investicije su vezane uz energetiku i to oko 3 milijarde eura kao i natječaj za hidroelektranu vrijedan više od 120 milijuna eura. 

Premijerka je rekla kako se i dalje u proračunu vodi računa o saniranju ratnih šteta pa je tako ove godine osigurano 8 milijardi kuna za sanaciju šteta od agresije na Hrvatsku.  

Tajnoviti Sanader

U raspravi o proračunu sudjeluje i Ivo Sanader, kojeg su novinari tražili izjavu prije nego je ušao u Sabor. Bivši premijer samo je znakovito poručio: "Sve ćete vidjeti kasnije". Ima li Sanader dovoljno utjecaja u HDZ-u da sruši Vladu na proračunu i hoće li uopće pokušavati, pitanje je koje mnogi danas postavljaju na Markovom trgu.

Kajin: Demokracija na razini Sudana

Nakon premijerke Kosor govorio je Zoran Vinković dodajući da proračun nije uključio ni jednu lipu za Slavoniju, dok je Damir Kajin iz IDS-a ponovio kako u Sabornici nisu zastupnici koji tu imaju pravo biti.

"Demokracija vam je na razini Sudana", rekao je Kajin zaključujući kako se proračun donosi ranije jer sada vladajući imaju kvorum, a tko zna "hoće li ga imati u prosincu".

Nakon toga krenula je rasprava po saborskim odborima. Pozitivnim proračunom ocijenio ga je predsjednik saborskog odbora za financije i proračun Goran Marić govoreći također o "postkriznom razdoblju", dok iz saborskog odbora za zdravstvo Andrija Hebrang rekao kako zdravstvo gotovo i nije osjetilo krizu. 

Milanović: Očekivali smo ovako štetan proračun

"Ovakav smo proračun očekivali i on je loš za Hrvatsku", rekao je na početku rasprave Zoran Milanović šef SDP-a dodajući kako nije u redu da premijerka Kosor spominje grad Zagreb kao negativan primjer vladanja lokalne uprave i samouprave naglašavajući kako je grad Zagreb preko Skupštine uspio smanjiti rashode za 6,6 milijardi kuna.

"Jeste li svjesni da ništa niste uštedjeli niti ste što napravili značajno", naglasio je Milanović dodajući kako je još prošle godine predlagao Zakon o fiskalnoj odgovornosti te je tada naletio za kritike.  Jedna smo od zemalja koja se ne miče i ulazak u Europsku uniju u tome nas neće pomaknuti s mjesta, rekao je Milanović.

"Jeste li vi svjesni koju štetu radite Hrvatskoj", upitao se na kraju Milanović. Za šefa SDP-a ovaj je proračun nepopravljiv i štetan za Hrvatsku te je u ime SDP-a odustao od predlaganja amandmana na proračun.

"Podupirali bi ovaj proračun da je ostvario uštede na tekućoj potrošnji i koji bi potencirao gospodarski rast, a ovako ne možemo", rekao je zastupnik Mirko Grgić iz SDP-a dodajući kako je ključ ovog proračuna u prihodovnoj strani. Grgić kaže da je rashodovna strana Proračuna naš kratkoročni problem, a prihodovna strana srednjoročni problem.

Zagrebu je smanjen kreditni rejting

Kosor se javila za riječ da bi pojasnila svoju izjavu o lošem primjeru Grada Zagreba. Kosor je pojasnila da je smanjen kreditni rejting za Zagrebački holding u Gradu Zagrebu gdje dugo vlada SDP te da je u tom smislu govorila o potrebnoj primjeni Zakona o fiskalnoj odgovornosti. 

Kosor naglašava i negativni primjer Zlatara gdje je gradonačelnik iz redova HNS-a taj grad doveo na prosjački štap. S ovim Zakonom to neće biti moguće, naglasila je Kosor.

"Nije istina da se ne provodi program o gospodarskom oporavku. Uostalom kako objašnjavate da vi malu izmjenu Zakona o radu ne želite poduprijeti nego tražite da bude referendum", rekla je Kosor odgovarajući o optužbama za sporo provođenje i neizvršenje programa za gospodarski oporavak.

"Smanjenje mirovina ne bi bila domoljubna odluka", rekla je u jednom trenutku premijerka Kosor govoreći o smanjenju rashodovne strane. 

Pusić poručila premijerki: Imate većinu, donesite izmjene o ZOR-u i preuzmite odgovornost

Predsjednica kluba zastupnika HNS-HSU Vesna Pusić u raspravi je rekla kako Kosor ne može optuživati oporbu da je sprječavala izmjene Zakona o radu jer oporba to ne može. Naime, vladajući donose zakone većinom glasova.

"Imate većinu glasova u Saboru pa onda i donesite izmjene Zakona o radu i preuzmite odgovornost. Nemojte se skrivati iza oporbe", rekla je Pusić koja je pročitala pismo jedne gospodarstvenice koja je pita hoće li se smijati ili plakati na izjavu ministra financija Ivana Šukera kako je ovo najbolji proračun.   Pusić smatra kako nije korektno da se Zakon o fiskalnoj odgovornosti donosi na kraju drugog mandata HDZ-a i nakon osmog proračuna.

"Vlada Jadranke Kosor ponaša se kao skakavci"

"Zamislite Vi da netko donosi kućni proračun da će zaradit 107 nečega, a potrošiti 122 nečega!? Kako je to moguće? Tako nešto ne možemo poduprijeti", naglasila je Pusić dodajući da projekcije za 2012. i 2013. godinu su izraz nepoznavanja realnosti te služe samo za zavaravanje protivnika. Pusić tvrdi da nije problem potrošiti i kako rezati nego kako zaraditi a to vladajući ne znaju. Tako kaže da se ne planiraju strukturalne potpore Europske unije što je neprihvatljivo.

Tvrdnju Pusić kako su deficit "pojeli skakavci" izazvalo je žustru reakciju vladajućih koji su tražili ispriku jer smatraju da je sve "Hrvate usporedila sa skakavcima". Pusić je rekla kako nije mislila na Hrvate nego na vlade koje su se ponašale "kao skakavci". 

Šuker: Nisam rekao da je ovo najbolji proračun

Ministar financija Ivan Šuker naglasio je u raspravi kako nije istina da je rekao kako je ovo "najbolji proračun", nego da je proračun realan te donesen na makroekonomskim projekcijama koje je potvrdio EUstata. 

Hebrang: Zloguki proroci koji zazivaju MMF mislili su 1991. godine da ne možemo sami

"Ovaj proračun nije donesen naglo već je ovo rezultat dugih sastanaka u posljednjih nekoliko mjeseci" rekao je Andrija Hebrang u ime kluba zastupnika HDZ-a dodajući kako je dokaz hrabrosti Vlade Jadranke Kosor da su zamrznuti rashodi na razini ove godine.

Hebrang kaže kako oporba ne nudi konkretna rješenja već samo kažu da bi trebalo rezati rashodovnu stranu. Šef HDZ-ovaca u Saboru tvrdi da bi oporba htjela da dođe MMF koji bi rezao plaće i mirovine.

"Ovo je izvrstan proračun koji je prepoznao povijesni trenutak ulaska Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Hebrang naglašavajući kako je ovo dobra priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Koristeći medicinske izraze, Hebrang je rekao za ovaj proračun kako je nekada bolje malo rezati nego previše.

"U kirurgiji su često bolji mali rezovi nego veliki", rekao je Hebrang dodajući kako u proračunu vidi naznake oporavka gospodarstva Hrvatske.

"Ne bojte se zlogukih proroka koji kažu da nam treba MMF. Sjetite se da smo takve slušali i 1991. godine i 1995 godine da ne možemo naprijed bez pomoći i tutorstva sa strane, a mogli smo", rekao je Hebrang u raspravi. 

Čehok: Previše je istraga oko poduzetnika

Za nezavisnog zastupnika Ivana Čehoka proračun je izraz hrabrosti jer kako kaže, on ne poznaje ni jedan slučaj da je Vlada u izbornoj godini zamrznula rashodovnu stranu a kao primjer dao je lokalne izbore 2009. gdje su se "nabildavali" proračuni izvan svih mogućnost.

"Moramo mijenjati razmišljanje i raspoloženje da svakog poduzetnika treba dobro istražiti i ispitati. Takva klima trenutno vlada u Hrvatskoj gdje je previše istraga i propitivanja. To je loša poduzetnička klima", naglasio je u svom govoru zastupnik Čehok.

Burić: Šuker glasa, a da ne pročita, a ne mi 

"Ministar Šuker priznao je da glasa za odluke i ugovore koje ni ne pročita pa sada od nas očekuje da prihvatimo proračun koji je objavljen na stranicama Vlade prije niti 24 sata", naglasio je Dinko Burić iz HDSSB-a upozoravajući na kratki rok zastupnika da raspravljaju o proračunu. Naime, prema zastupniku Buriću proračun je spreman preko noći i donosi se "preko koljena".

"Umjesto zemlje znanja postali smo zemlja dugovanja",naglasio je u raspravi zastupnik Burić dodajući kako se sudeći prema ovom proračunu država odnosi maćehinski prema Slavoniji.

Deficit je oko 15 milijardi kuna, taman koliko je približni iznos otuđenog novca u koruptivnim aferama za vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadra, rekao je Burić dodajući da klub HDSSB-a neće poduprijeti ovakava proračun. Emotivni nastup zastupnika iz Slavonije izazvao je 14 ispravaka krivih navoda. 

Pupovac: Pojačajte prihodovnu stranu

"Ovaj proračun nije spasonosan, ali nije katastrofalan. On je jednostavno odraz našeg stanja i realnosti", rekao  je šef kluba zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac koji kaže da se trošilo dok se moglo pokrivati deficite i minuse, a sada to više nije moguće.

Pupovac je naglasio da će SDSS podržati ovakav proračun ali da se mora raditi na tome da se pojača prihodovna strana jer proračun u tom slučaju neće izdržati.  Također ovaj zastupnik naglasio je kako proračun moraju pratiti mjere za oporavak. Pupovac ističe kako se u Hrvatskoj više nema  što što prodati, a s druge strane  ne može se preko noći smanjiti mirovine i plaće. Istaknuo je kako su se u posljednje vrijeme otvorila tri trgovačka centra a samo jedna proizvodni pogon, što je opet rezultat okrenutih vrijednosti jer i u tim centrima se ne može naći više od 10 posto hrvatskih proizvoda.

Kajin: Uštedite na Papi

"Nikada se u posljednjih dvadeset godina nije bilo da se proračun donosio ovako rano i da se donosi na Vladi u ponedjeljak a u utorak da je u Saboru. Pa to je sve strah zbog jedne članice koja se želi vratiti u Sabor", rekao je zastupnik IDS-a Damir Kajin dodajući kako je i dolazak Pape u svrhu predizborne kampanje te poručio kako bi trebali uštedjeti tih 70 do 80 milijuna kuna te pomoći onima kojima je to zaista potrebno.

Kajin je podsjetio na ocjene da Hrvatska srlja u propast naglašavajući kako se Hrvatska ne može vječno zaduživati jer i to neće trajati vječno.

"Vi pripremate krah sljedeće Vlade, jer rezati se mora", rekao je Kajin dodajući kako bi bilo dobro rezati danas 5 do 10 posto da bi se sutra moglo srezati za dvadeset posto. Kajin kaže i da je malo ostalo do konačnog sloma.

Friščić: Trebali smo sačuvati socijalni mir

"Treba sačuvati socijalni mir jer je to što želimo razvoj gospodarstva Hrvatske i samog društva", naglasio je čelnik HSS-a Josip Friščić govoreći u saborskoj raspravi o prijedlogu proračuna za 2011. godinu dodajući da slijedi porezna reforma. 

Friščić kaže da stanje u Hrvatskoj nije katastrofično kako mnogi kažu već da se vide pozitivni pomaci, najavljujući kako će zastupnici HSS-a glasati za ovakav prijedlog proračuna.

Incident na kraju

Nakon izvješća po klubovima zastupnika Kosor je zatražila zaključnu riječ. Tijekom njenog izlaganja iz sabornice su se mogli čuti povici neodobravanja.

"Ma ne možete meni govoriti 'sram te bilo'", upozorila je Kosor u jednom trenutku. Sutra u devet i trideset nastavlja se rasprava, a prijavljeno je oko 80 zastupnika.

> E, sad više nije ni njima smiješno: Mrtvi ozbiljni dočekali proračun za "servisiranje obaveza"

> Kome trebaju katastrofičari? Dovoljno je slušati Šukera i Kosoricu

> Sindikati o proračunu: Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara

> HSU: Umirovljenicima žele iz džepa izbiti zadnju kunu

> Kosor "zaboravila" na otkaze: Plaće državnih službenika skočile za 18 milijuna kuna

> Milanović: Svi koji podrže ovakav proračun ponašaju se neodgovorno prema Hrvatskoj

> Nema se gdje rezati? Crkvi dajemo 270,8 milijuna kuna!

> "Štedljivi" proračun: Udobnost ustavnih sudaca košta nas 60 milijuna kuna

> Proračun prošao saborski Odbor: "Matković ne može u Sabor dok ne smota svoje tepihe"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara