Kosor za Index: Ne znam tko širi glasine o mom povratku u HDZ jer me još nitko nije zvao

Kosor za Index: Ne znam tko širi glasine o mom povratku u HDZ jer me još nitko nije zvao

Foto: FAH

"MALO ste me zatekli s pitanjem o mojem povratku u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Ne bih uopće željela komentirati nagađanja o tome da za moj povratak lobira gospodin Vladimir Šeks i ljudi koji će vjerojatno preuzeti vođenje moje bivše stranke. Evo, samo toliko ću vam reći  da me nitko iz stranke nije kontaktirao a pitajte one koji šire takve glasine tko im je izvor informacija", rekla je za Index bivša premijerka Jadranka Kosor.

Za prvu hrvatsku premijerku Jadranka Kosor je imenovana u srpnju 2009., kada ju je aklamacijom jednoglasno za predsjednicu HDZ-a izabrao Opći sabor na prijedlog njezinog dugogodišnjeg suradnika Ive Sanadera koji se nešto ranije bez objašnjena povukao sa svih funkcija.

U HDZ je ušla 1995. na poziv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana koji ju je zapazio kao novinarku koja je godinama pratila priče prognanika i ratnih stradalnika. Iste godine postala je potpredsjednica te stranke, izabrana je u Hrvatski sabor gdje je do 2000. bila potpredsjednica. Kada je HDZ 2000. sišao s vlasti ostala je zastupnica u Saboru, a dvije godine kasnije izabrana je za Sanaderovu zamjenicu u stranici.

Povratkom HDZ-a na vlast krajem 2003. postala je potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost. Na tim je dužnostima ostala do Sanaderova odlaska iz politike i preuzimanja vodstva vlade i HDZ-a.

U međuvremenu je na predsjedničkim izborima 2005. izgubila u drugom krugu od Stjepana Mesića.

Nakon gubitka parlamentarnih izbora krajem 2011., u svibnju 2012. je izgubila i stranačke izbore. Vodstvo HDZ-a tada je preuzeo Tomislav Karamarko kojeg je Kosor u rujnu 2011. ponovno primila u stranku i osobno mu uručila člansku iskaznicu.

Upravo je u Karamarkovo doba vođenja stranke odluku o njenom bezuvjetnom izbacivanju iz HDZ-a donijelo vijeće Visokog časnog suda 1. ožujka 2013., ispunivši tako najavu izrečenu na zagrebačkom gradskom odboru da joj za opomenu "treba skinuti glavu".

Predsjednik vijeća Florijan Boras obrazložio je da je Jadranka Kosor javnim istupima dovela u pitanje HDZ-ova tijela i ustrojstvo.

"Stvarno mi ne treba samopromocija a ne mogu vam odgovoriti na pitanje da li bih se vratila u HDZ kada bi me pozvali jer bi se svakako moglo protumačiti", rekla je Jadranka Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara