Kosoričin novi Zakon o pravu na pristup informacija opet zaštitio "nedodirljive"

Kosoričin novi Zakon o pravu na pristup informacija opet zaštitio "nedodirljive"

Foto:

ČINJENICA da je Vlada Jadranke Kosor danas u Sabor poslala Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama u kojem nema nikakvih promjena u odnosu na prethodni prijedlog kojeg je Ustavni sud ukinuo zabrinula je nevladinu organizaciju GONG i njenu predsjednicu Jelenu Berković.

Nije bitno slovo Zakona, nego je li se Zakon provodi

"Vlada je time propustila iskoristiti priliku za dodatno jačanje transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti, a vrući krumpir prebačen je u Hrvatski sabor", komentiraju GONG-ovci dodajući da s obzirom da se istovremeno ne predlaže neophodna promjena Zakona o tajnosti podataka, ispada da i nadalje nitko, pa ni sud, neće imati pravo provjeriti moguće zloupotrebe čelnika državnih tijela kada neke informacije proglase tajnima.

Kako naglašava ova nevladina udruga test javnog interesa i test proporcionalnosti, sukladno Zakonu o tajnosti podataka, radit će isto tijelo koje je informaciju prethodno klasificiralo stupnjem tajnosti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vlada traži hitnu proceduru izglasavanja Zakona pozivajući se na zadovoljavanje uvjeta za zatvaranje pregovora u Poglavlju 23. Međutim, Europska Unija ne mjeri samo činjenicu ima li Hrvatska zakon ili ne, nego kako ga poštuje, to jest, postoje li dokazi da se taj zakon uistinu provodi", napominje se u priopćenju GONG-a.

Opet samo forma

Vlada je, napominju iz GONG-a, ovaj prijedlog dala suprotno Zakonu o pravu na pristup informacijama prema kojem je dužna omogućiti građanima da se u primjerenom roku očituju o prijedlozima zakona, te suprotno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, što ga je usvojila Vlada premijerke Jadranke Kosor 21. studenoga 2009. 

"GONG opet upozorava da su poboljšanja zakonodavnog okvira potrebna ne radi formalnog zadovoljavanja uvjeta za zatvaranje pregovora s EU, nego prvenstveno zbog vladavine prava i ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj", stoji na kraju priopćenja GONG-a kojeg potpisuje predsjednica GONG-a Jelena Berković.  
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara