Kosovo povećalo carine Srbiji, burne reakcije iz Beograda: "To su bolesne glave"

Kosovo povećalo carine Srbiji, burne reakcije iz Beograda: "To su bolesne glave"
Foto: FAH

VLADA Kosova danas je za 10 posto povećala carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na što je oštro reagirao Beograd odlukom o prekidu dijaloga s Prištinom, a Europska unija zatražila je od kosovskih vlasti hitno objašnjenje "neočekivane odluke".

"Odluka Prištine suprotna je važećim propisima i sporazumima i CEFTA sporazumu, a njezine posljedice nanose štetu svim nacionalnostima na Kosovu. Nužan preduvjet za nastavak briselskog dijaloga je momentalno ukidanje ove štetne i protupravne odluke", priopćio je direktor ureda srpske vlade za Kosovo Marko Đurić.

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu Đurić je rekao da je današnjom odlukom koja je "opasna i protupravna" Priština blokirala briselski dijalog na svim razinama.

Teške riječi

"Politički motiviranu" i "politički nezrelu", a usput i neprovedivu odluku jer "nitko ne može zaustaviti protok ljudi, robe i kapitala", donijeli su "ljudi frustrirani što svoje političke ciljeve ne mogu da ostvare na bilo kakav način", ocijenio je Đurić.

"Trgovinski ratovi koje pokreće Priština stanuju u bolesnim glavama koje misle da na taj način nešto urade u političkom smislu", rekao je.

Direktor vladina ureda za Kosovo kaže da je o novonastaloj situaciji razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić te s ministrom trgovine i turizma Rasimom Ljajićem.

Naglasio je da je vlada obavijestila Bruxelles, međunarodne organizacije i CEFTU te očekuje njihove reakcije.

"Briselski dijalog je nemoguće nastaviti do trenutka dok ne povuku ovakvu protupravnu odluku", rekao je Đurić i ocijenio "neophodnim" da međunarodna zajednica promptno reagira. Europska unija zatražila je u međuvremenu hitno objašnjenje ove "neočekivane odluke" vlade Kosova o povećanju pristojbi za 10 posto za proizvode uvezene iz Srbije i BiH.

Bruxelles čeka objašnjenje Kosova

Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice diplomacije EU-a Federice Mogherini, ocijenila je da su mjere Prištine jasno kršenje CEFTA-e (Srednjoeuropskog sporazuma o  slobodnoj trgovini), prenio je iz Bruxellesa Radio Slobodna Europa.

"Europska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjeda CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA-e i da opozovu ovu mjeru", navela je Kocijančič u reagiranju na odluku kosovskih vlasti.

U priopćenju iz Bruxellesa naglašeno je da odluka vlade Kosova "podriva regionalnu suradnju, uključujući i regionalno-ekonomsku zonu, i nije na liniji s principima koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU-a s Kosovom".

Današnja odluka vlade Kosova podrazumijeva pristojbe od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a podrijetlom su iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode na teritoriju Srbije i BiH. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara