Kosovo: Situacija relativno mirna, pristižu dodatne snage NATO-a

SITUACIJA na Kosovu u subotu ujutro je relativno mirna, a mirovne snage NATO-a pojačale su mjere sigurnosti nakon posljednjih krvavih incidenata dovodeći nove dodatne snage na teren.

Vojna oprema s dodatnim pojačanjem u ljudstvu poslana je na područje Mitrovice, dok u Prištini naoružani britanski vojnici vršili u petak navečer pojačanu ophodnju u Prištini.

Prvo pojačanje KFOR-u stiglo je u petak iz sustava SFOR-a u BiH i to 100 američkih, 80 talijanskih i 100 britanskih vojnika.

Njemačka i Francuska su najavile povećanje broja svojih vojnika na Kosovu. Njemačka sada ima 3.200 vojnika, i taj broj će biti uvećan za još 600, dok će se francuski kontingent sa 2.500 pojačati za još oko 400 vojnika.

Velika Britanija najavila je slanje svoga novog kontingenta od 750 vojnika. Izvor međunarodnih mirovnih snaga NATO-a u Prištini potvrdio je da je zapovjednik južnog krila snaga NATO-a, admiral Gregory Johnson, završio u petak navečer dvodnevni posjet Kosovu.

Policija UNMIK-a objavila je sinoć službene podatke prema kojima je u dosadašnjim nemirima na Kosovu poginulo 28 osoba, a ne 31 kako je ranije bilo objavljeno. Najmanje 600 osoba je ozlijeđeno, a spaljeno je 16 pravoslavnih crkava i drugih vjerskih objekata te 110 srpskih kuća. Eparhija Raško-prizrenska navodi pak kako je spaljeno 25 pravoslavnih crkava i vjerskih objekata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja 24 sata situacija na Kosovu pretežito je mirna, a kosovski politički čelnici osudili su nasilje i pozvali na normalizaciju stanja.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova je osudio nasilje koje je vladalo zadnjih dana, dok je predsjednik parlamenta Nexhat Daci odbacio mogućnost jednostranog uvođenja izvanrednog stanja, unatoč činjenice da je u nekim područjima Kosova - Mitrovici, Uroševcu, Gnjilanima, Kamenici i Vitini - uveden policijski sat.

Kosovska vlada je sinoć osudila nasilje do kojeg je došlo, posebice razaranje vjerskih objekata i kuća najavivši da će sačiniti analizu uzroka koji su do toga doveli. Premijer Bajram Rexhepi je kazao kako jedan od razloga revolta nezadovoljstvo građana s postojećim stanjem na Kosovu.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Hasim Thaqi rekao je kako je unatoč postojećem nezadovoljstvu na Kosovu potrebno pomirenje i suradnja s međunarodnom zajednicom.

(Hina) xbb ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara