Kosovska vlada među prioritetima ima i povratak Hrvata

Kosovska vlada među prioritetima programa kojega će uskoro usvojiti i parlament ima i povratak iseljenih osoba s Kosova među kojima je i veći broj Hrvata.

Najveći broj Hrvata živio je na području Vitine u istočnom dijelu Kosova, a tamošnja lokalna vlast je sačinila i usvojila strategiju za trajan povratak tijekom iduće godine. Tri hrvatska sela u općini Vitina su gotovo prazna, dok u najvećem selu nastanjenom Hrvatima - Letnici, trenutno živi samo pedesetak osoba, uglavnom starije dobi. Trenutno najveći broj pripadnika hrvatske manjine živi u Janjevu, oko 17 kilometara južno od Prištine, ali je ipak i najveći broj tamošnjih domova napušten.

Predstavnici sela Šašare boravili su u subotu poslijepodne u Vitini i zanimali se za uvjete povratka, te su dobili jamstva da će se činiti napori za stvaranje boljih preduvjeta za njihov povratak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Čuli smo da su se stvari počele kretati u pozitivnom smjeru", izjavio je Franjo Joković, dodajući da su kosovskih Hrvati, koji su sada smješteni u Hrvatskoj, zainteresirani za povratak.

Joković je u ime sela Šašare, ali i Letnice, Verneza i Vrnavokola u vitinskoj općini, u kojoj je do devetesetih godina živjelo gotovo šest tisuća Hrvata, zatražio od predsjednika općine Vitina Muse Misinia da se učine ozbiljni napori i stvore preduvjeti za povratak kosovskih Hrvata.

(Hina) xbb ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara