Kosovski mediji o kandidaturi Hrvatske: Bijeg s Balkana, dobra vijest za Balkan

KOSOVSKI i mediji na albanskom jeziku pridaju u ponedjeljak veliku važnost dobivanju statusa kandidata za članstvo Hrvatske u EU, a najutjecajniji dnevni list "Koha Ditore" ističe da je "hrvatski bijeg s Balkana, dobra vijest i za Balkan".

"Koha Ditore" prenosi riječi hrvatskog premijera Ive Sanadera i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, koji su u svojim prvim izjavama nakon dobivanja statusa kandidata za članstvo istaknuli da "s ovim Hrvatska ne postaje izbjeglica iz regije" te da je "ova vijest dobra vijest za cijelu regiju" i da će Hrvatska uz pregovore s EU za članstvo usporedno nastaviti razvijati i regionalnu suradnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik navodi da bi EU, u slučaju da Hrvatskoj nije dodijelila status kandidata, poslala zabrinjavajući signal zemljama Balkana da one ne mogu ni sanjati otvaranje perspektive ulaska u EU. Stoga je i otcjepljenje Hrvatske iz skupine "zapadnog Balkana" u pregovorima za članstvo "dobra vijest i za Balkan".

"Koha Ditore" navodi da je Hrvatska po gospodarskom razvoju ali i po političkoj stabilnosti "daleko od regije". List dodaje da su izgledi da Hrvatska više doprinese nekim rješenjima na Balkanu mali, ističući posebice da će zbog prošlosti Hrvatska biti vrlo oprezna u odnosima sa Srbijom, posebice kad je riječ o pitanju konačnog statusa Kosova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara