KOSOVSKI SRBI POZIVAJU VS UN-a i NATO DA IM ZAJAMČE SIGURNOST

Srpsko nacionalno vijeće Kosova zatražilo je u subotu od Vijeća sigurnosti i NATOa da hitno izrade sigurnosni plan za srpsku zajednicu na Kosovu.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice Srpskog nacionalnog vijeća u Gračanici, nedaleko od Prištine, zahtijeva se da se u sigurnosni plan za Srbe na Kosovu, uključi povratak dijela jugoslavenske vojske i policije, kako je to predviđeno Rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim Kumanovskim sporazumom.

Vijeće ocjenjuje da je sigurnosna situacija za srpski narod na Kosovu i dalje teška te osuđuje ´zločinačko ponašanje albanskih ekstremista´ i plan civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Michaela Steinera o individualnom povratku prognanih Srba, ´jer bi to značilo da se proces povratka može odvijati u narednih stotinu godina´.

Vijeće je zatražilo od Steinera da hitno i ozbiljno pristupi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
decentralizaciji vlasti na svim raznama, podržavši odluku Koalicije ´Povratak´, da ne sudjeluje u radu kosovskoga parlamenta zbog diskriminatorske politike prema Srbima na Kosovu.

Najveća organizacija koja okuplja kosovske Srbe, traži od

međunarodne zajednice da demilitarizirijau Oslobodilačku vojsku Kosova, transformiranu u Kosovski zaštitni korpus. ´Prerastanje te formacije u vojne snage Kosova moglo bi imati

dalekosežne posljedice po stabilnost cijele regije´, stoji u priopćenju Srpskog nacionalnog vijeća Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara