Kostariku potreslo brutalno ubojstvo američke turistkinje

Kostariku potreslo brutalno ubojstvo američke turistkinje
Screenshot: Instagram

UBOJSTVO 36-godišnje Amerikanke koja je bila na odmoru u Kostarici potreslo je ovu srednjoameričku zemlju i podiglo pitanje radi li se o sigurnoj zemlji za turiste.

Carla Stefaniak je prošlog mjeseca nestala u okolici glavnog grada Kostarike, San Josea, gdje je odsjela u apartmanskom kompleksu. Obitelj je potvrdila da je njeno tijelo pronađeno te da je jučer dobila dozvolu vidjeti ga i identificirati.

Policija je također objavila da je uhitila osumnjičenog za njeno ubojstvo, Bismarcka Espinozu Martineza (32), koji je radio kao zaštitar u AirBnbu u kojem je Stefaniak odsjela, prenosi CNN.

"Riječi ne mogu izraziti shrvanost njene obitelji i prijatelja. Želimo da svijet zna da nikad nećemo zaboraviti Carlu", stoji u objavi na Facebook stranici "Finding Carla" (Pronaći Carlu). "Jesmo li gotovi ovdje. Nismo. Idućih dana ćemo objaviti kritične digitalne tragove istrage i nastavit ćemo postavljati pitanja o umiješanosti drugih u Carlino ubojstvo. Pobrinut ćemo se da ovaj slučaj ne bude zatvoren kao mnogi drugi u Kostarici", dodaje obitelj ubijene u objavi.

Tijelo pronađeno pored apartmana

Djelomično raspadnuto tijelo Carle Stefaniak pronađeno je u ponedjeljak nedaleko od apartmanskog kompleksa, priopćio je glasnogovornik kostarikanskog Tužiteljstva. Nalaz autopsije pokazao je da je izbodena više puta u vrat i ruke, kao i da joj je nanesen udarac tupim predmetom u glavu. Usto, istražitelji su pronašli mrlje u apartmanu u kojem je Stefaniak odsjela "koje su kompatibilne s krvlju i koje će biti podnesene za daljnju istragu i usporedbu", rekao je glasnogovornik.

April Burton, šogorica Stefanika, rekla je za CNN da su njih dvije otputovale na Kostariku kako bi tamo proslavile Carlin rođendan i da su bile zajedno na odmoru šest dana. Dan prije nego što je nestala, Stefaniak je odvezla Burton na aerodrom i vratila svoj unajmljeni automobil. Ostale su u kontaktu preko WhatsAppa, ali onda su poruke od Stefaniak odjednom prestale dolaziti.

"Tada smo znali da nešto nije u redu. Nikad ne želite pomisliti na najgore, ali um vam automatski ode na to... Skoro šest dana je prošlo bez kontakta, to je značilo da je morala biti oteta", rekla je Burton.

Policija posumnjala na zaštitara zbog kontradiktornih izjava

Istražitelji su posumnjali na Espinozu Martineza kad su primijetili da su njegove izjave kontradiktorne izjavama ljudi koji su bili u kontaktu s njim prije nego je Stefaniak nestala. Osumnjičeni ubojica je boravio u apartmanu odmah do onog u kojem je ubijena odsjela. Policija navodi da je Espinoza Martinez državljanin Nikaragve koji je u Kostarici od lipnja.

Espinoza Martinez je, naime, rekao obitelji Stefaniak da je Carlu vidio zadnji put 28. studenog u 5 ujutro, kad je sjela u Uber koji ju je trebao odvesti na aerodrom. Međutim, kako je objasnio njen prijatelj Leandro Fernandez, njen let je bio tek u podne, a na njenom Uber računu tog dana uopće nema zabilježenih vožnji.

Kostarika je dosad uglavnom bila pošteđena nasilja koje mori njene srednjoameričke susjede, ali u posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast broja ubojstava, kao i zločina općenito, u ovoj zemlji. "Kriminal se povećava u Kostarici i američki građani su česte žrtve. Potičemo američke građane da budu vrlo oprezni i budni zbog rastuće razine nasilnog kriminala", stoji na stranici američkog veleposlanstva u Kostarici.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara