Koštunica: Dijeljenje Srbije otimanjem Kosova je kršenje međunarodnog prava

SRBIJANSKI premijer Vojislav Koštunica izjavio je u srijedu da bi "dijeliti Srbiju otimanjem Kosova" predstavljalo izravno kršenje načela međunarodnog prava.

Koštunica je, govoreći na proslavi Dana državnosti u Orašcu, donošenja prvog srpskog Ustava 1835. godine, kazao da su "sva načela koje Srbija zastupa u rješavanju pitanja Kosova bez izuzetka univerzalna načela sukladna s međunarodnim pravom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stajalište je Srbije da u razgovorima o Kosovu svi moraju voditi računa da je naša zemlja demokratski uređena država i da bi svaki pokušaj nametanja rješenja i otimanje dijela našeg teritorija značio pravno nasilje nad jednom demokratskom državom i u isto vrijeme nasilje nad međunarodnim poretkom", kazao je Koštunica.

U Beogradu u srijedu boravi zamjenik posebnog izaslanika UN-a Albert Rohan, kako bi čuo stajališta srpske strane uoči početka pregovora o statusu Kosova, koji počinju u Beču 20. veljače.

Rohan se sastao s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, savjetnicima predsjednika i premijera Srbije te predsjednicom Koordinacijskog centra za Kosovo Sandom Rašković-Ivić, koja je novinarima izjavila da je "uvjerena da Vijeće sigurnosti neće podržati zahtjeve za nezavisnost Kosova, jer bi kršenje međunarodnog prava u tom slučaju imalo opasne posljedice na unutrašnje prilike u nekim članicama Vijeća sigurnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara