Koštunica: Međunarodna zajednica Srbe pokušava isprovocirati na nasilje

VOJISLAV Koštunica, srpski premijer u ostavci i lider DSS-a, u intervjuu za srpske Večernje novosti, okrivio je međunarodnu zajednicu za nedavna događanja u Kosovskoj Mitrovici.

"Pamtimo da je izvorni 17. ožujak 2004. godine imao elemente režije jer je došlo do dobro organiziranog i masovnog pokušaja etničkog čišćenja Srba na Kosovu. Projekt nije potpuno uspio, a u njemu su sudjelovali albanski, ali i međunarodni elementi. Radili su sve da se taj 17. ožujak zaboravi. Neko je sada opet pokušao 17. ožujka isprovocirati Srbe, i pripisati im ono što su albanski ekstremisti i njihovi strani mentori pokušavali pripisati istog dana prije četiri godine - da su Srbi posegli za nasiljem", rekao je Koštunica.

Fitilj za novi sukob na Kosovu, smatra Koštunica, zapalila je međunarodna zajednica.

"To su učinile međunarodne snage. Očigledno je da je situacija na Kosovu vrlo teška i da postoje razumni i nerazumni ljudi. Reagiranje nekog tko zna pravo stanje na terenu, kao što je regionalni koordinator Unmika, koji je podnio ostavku, kao i njegova analiza sukoba u Kosovskoj Mitrovici, najbolje govore o pozadini novog 17. ožujka", obrazložio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako sve činjenice kojima se raspolaže u slučaju međunarodne istrage pod okriljem UN-a moraju izaći na vidjelo, ali je napomenuo kako nije isključeno izbjegavanje prave istine.

Proglašenje neovisnosti Kosova nazvao je proglašenjem "prve NATO države na svijetu", a samo Kosovo je nazvao fantomskom tvorevinom.

B.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara