Koštunica o "Oluji": "Velik i nekažnjen zločin"

PREMIJER Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u petak, u povodu 11. obljetnice "Oluje", da nikada ne treba zaboraviti progon više stotina tisuća Srba ih Hrvatske koji se tada dogodio nazivajući ga "velikim i nekažnjenim zločinom".

"Nikada nećemo zaboraviti onu strašnu kolonu prognanika od Knina do Beograda koja trajno svjedoči o velikom i nekažnjenom zločinu", rekao je Koštunica u pisanoj izjavi u povodu 11. obljetnice hrvatske vojno- redarstvene akcije "Oluja" kojom je 5. kolovoza 1995. godine oslobođen najveći dio teritorija koji je do tada bio pod srpskom okupacijom.

Koštunica je istaknuo kako je "na današnji dan ubijeno na tisuće nevinih ljudi i prognano više stotina tisuća Srba ... iz njihovih domova u kojima su vjekovima živjeli".

"Kada se pod prijetnjom uništenja protjera cijeli jedan narod, jasno je da se najvećim dijelom posljedice ove velike tragedije nikada ne mogu ispraviti", ukazao je Koštunica istaknuvši kako je potrebno tražiti put "da se umanji nepravda i neprestano radi na povratku prognanika kućama uz punu sigurnost i poštivanje ljudskih prava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O "Oluji", u povodu njezine 11. obljetnice, u petak pišu svi beogradski mediji ističući kako je akcija hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga "dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske".

Prema evidenciji Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas", koju objavljuje srbijanski tisak i elektronski mediji, u "Oluji" je "poginulo i nestalo 1.960 Srba, od čega 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 djece".

Dio medija ističe i kako je "jedanaest godina kasnije, Oluja tema broj jedan u odnosima Srbije i Hrvatske, zbog potpuno različitog sagledavanja tih događaja. Dok se u Srbiji u petak obilježava obljetnica akcije tijekom koje je na tisuće Srba ubijeno i oko dvadeset tisuća kuća zapaljeno, Hrvatska u subotu slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara