Kotromanović će se sam prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa zbog novog posla u SAD-u

Kotromanović će se sam prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa zbog novog posla u SAD-u

Foto:

MEDIJI su posljednjih dana pisali o novom radnom mjestu Ante Kotromanovića. Radi se, naime, o mjestu savjetnika u američkoj odvjetničko-lobističkoj kući u SAD-u, koja ima i odjel obrane. Ukoliko je vijest točna, tu se otvara i pitanje sukoba interesa, potencijalni sigurnosni problemi, ali i tema moralne odgovornosti političara.

U priopćenju koje je dosadašnji ministar obrane Kotromanović poslao HRT-u, naveo je kako će se sam prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa, ali i da odlazak u Ameriku još nije konačna odluka. U emisiji Otvoreno u kojoj su gostovali predsjednica Povjerenstva Dalia Orešković, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir, sociolog Renato Matić te vojni analitičar Igor Tabak raspravljalo se o toj temi.

Dalia Orešković ukazala je na brojna pravila koja postoje u ograničavanju javnih dužnosnika.

"Ministar ili bilo koji dužnosnik, na sve njih odnosi se jedno isto pravilo – u roku od godinu dana ne smije stupiti u radni odnos s onim subjektom s kojim je poslovalo tijelo javne vlasti u kojem je političar bio", objasnila je Orešković.

"Ostavlja se dojam netransparentnosti"

Davorka Budimir smatra kako svaki pojedinac koji je na javnoj dužnosti može očekivati 24-satni nadzor javnosti te da je primjer ovog slučaja s ministrom Kotromanovićem dobra škola za ostale političare i neke buduće slučajeve slične ovom. Također je komentirala i kako su neke političke stranke neodgovorne kad za izbore regrutiraju ljude koji kasnije ne namjeravaju preuzeti dužnost.

"Ostavlja se dojam netransparentnosti, iako ostaje pravo pojedinca da odluči što učiniti", rekla je Budimir te dodala kako hrvatske političare treba naučiti kako se ponašati, budući da se mnogi ne znaju ophoditi u javnom životu.

Sociolog Renato Matić smatra da je ključan pritisak javnosti.

"Mi kao društvo imamo užasan demokratski deficit. Pritisak javnosti je za demokraciju društva ključan faktor – bez pritiska odozdo oni nemaju zašto mijenjati svoje ponašanje", smatra Matić.

Vojni analitičar Igor Tabak vjeruje da slučaj Kotromanovića nije toliko problematičan, budući da se ministar sam odlučio prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa.

"Svaki čovjek koji je na takvoj dužnosti, mora čuvati klasificirane podatke koje je u službi saznao", rekao je Tabak te zaključio kako se pitanja o ugrozi nacionalne sigurnosti uglavnom potežu u kontekstu obrane, a ne u drugim resorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara