Kotromanović: Moguće je da se pojave optužnice protiv mene i ministra Damira Krstičevića

Kotromanović: Moguće je da se pojave optužnice protiv mene i ministra Damira Krstičevića

Foto: FAH

VEČERAS je u Pressingu na N1 gostovao umirovljeni brigadir hrvatske vojske i bivši ministar obrane Ante Kotromanović, koji se osvrnuo na uhićenja Hrvata u BiH.

Kotromanović je kazao kako je teško reći zašto u ovom trenutku stižu optužnice.

"Teško je reći zašto. Ne znamo dubinu. Smeta me i zato sam bio ironičan na Facebooku. Tamo sam poručio: ''Ej ljudi što ste dolje radili dva dana ako niste znali da će dva dana nakon vašeg povratka biti uhapšeno 10 ljudi''.  To je loše. Ako ste znali, što ste uopće razgovarali. S druge strane sam bio i bijesan. Zamislite da su dolje bili Milanović i Pusić kakva bi bila reakcija da se tada dogodilo hapšenje. Rekli bi da su to izdajnici, jugonostalgičari, komunisti. To su dvostruki kriteriji", kazao je te dodao da samo jedna stranka stvara dvostruke kriterije.

"U tom kontekstu sam bio bijesan. Mi smo komunisti, gamad, gadovi, a ovo su sve čisti pravi domoljubi. Ipak, za čitavo ovo vrijeme hapšenja su se događala za vrijeme HDZ-a - od Blaškića do Brodarca. To su ti dvostruki kriteriji.

Tko je kriv za uhićenja?

"Teško mi je odrediti krivca za uhićenja. Poanta je ne dozvoliti da dolaze političke optužnice iz Beograda i Sarajeva. Ako ne možemo razgovarati fino ja bih stavio rok - imate 3 mjeseca i promijenite zakon inače ćemo mi mjere poduzeti.

Ok, idemo mi sad podići optužnice protiv onih koji su popalili Posavinu. Ako budemo se tako igrali i ako to dozvolimo da se nad Hrvatima donose političke optužnice...", navodi.

Kotromanović je kazao kako bi se na budućim optužnicama moglo pojaviti i njegovo ime, ali i ime Damira Krstičevića.

"Vrlo lako moguće. Realno su moguća sva naša imena. Zajedno smo rješavali te stvari. Hrvatska vojska je omogućila Dayton. Ali moguće je da u bilo kojem kontekstu netko iz inih motiva napravi za bilo koga od nas optužnicu i dovede te u situaciju da se moraš braniti, a znaš da nisi kriv", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara