Kotromanović: Mornarice Hrvatske i SAD-a odlično surađuju; u Split stiže američki nosač aviona

Kotromanović: Mornarice Hrvatske i SAD-a odlično surađuju; u Split stiže američki nosač aviona

Foto: Hina

MINISTAR obrane Ante Kotromanović i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Predrag Stipanović razgovarali su u petak u Zapovjedništvu HRM-a u Splitu sa zapovjednikom VI. flote američke Ratne mornarice, viceadmiralom Jamesom G. Foggom, a suradnju dviju mornarica u održavanju sigurnosti na Jadranu i Sredozemlju ocijenili su odličnom.

Viceadmiral Foggo, koji je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj na američkog razaraču USS Porter VI. flote američke Ratne mornarice, u splitskoj vojnoj luci Lora izjavio je da je  suradnja dviju ratnih mornarica SAD-a i Hrvatske - odlična.

"Zajednička suradnja je jako važna za sigurnost u Jadranskom i Sredozemnom moru", izjavio je novinarima Foggo.

Istaknuo je da o HRM-u može reći sve najbolje, zahvalivši na iznimno gostoljubivom. Dodao je kako je dosad dva puta posjetio Hrvatsku, prigodom remonta trupa zapovjednog broda VI. Američke flote u riječkom brodogradilištu.

I ministar Kotromanović ocijenio jako dobrom suradnju dviju članica NATO-a i partnera, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.
 
„Danas smo posebice razgovarali o suradnji dviju mornarica, o zajedničkim vježbama koje ćemo provoditi u budućnosti ovdje (na Jadranu) i u Sredozemnom moru“, rekao je Kotromanović.

Razgovaralo se i o dolasku američkog nosača aviona „Truman“ u prosincu ove godine u Split.

"Na taj način želimo poslati poruku da je Hrvatska članica  NATO-a, da smo partneri u ovom dijelu Europe i da imamo i razvijamo odličnu suradnju sa vojskom SAD-a, kako mornaricom tako i kopnenom vojskom“, kazao je Kotromanović. Istaknuo je kako je Hrvatska „uvijek zahvalna“ za pomoć koju dobiva od SAD-a.

„Naravno, i mi smo njima od koristi i imamo zajedničke operacije u Afganistanu, planiramo buduće zajedničke operacije tako da smo zadovoljni sa suradnjom i potporom koju imamo“, dodao je.
 
Uloga HRM-a apsolutno bitna u zaštiti nacionalnih interesa na Jadranu

Na novinarski upit je li viceadmiral Foggo izrazio neka očekivanja od Hrvatske ratne mornarice u smislu njene modernizacije,  Kotromanović je  odgovorio kako je viceadmiral  Foggo jako zadovoljan stanjem u HRM-u, te da su ga danas izvijestili o dugoročnom planu njenog razvoja.

Gradimo pet obalnih ophodnih brodova i do kraja 2016. godine kupit ćemo  dva minolovca koja su nam jako važna zbog mina zaostalih u Jadranu još iz Prvog i Drugog svjetskog rata, koje koje ćemo tim brodovima deminirati, kazao je Kotromanović.

Hrvatska će graditi i dva izvanobalna ophodna broda koji su važni budući će Hrvatska preuzeti Schengen, dodao je.
 
Pričali smo o dolascima migranata i izbjeglica  tako da nam je jako važno u tom smislu osnažiti mornaricu“, istaknuo Kotromanović nakon susreta sa zapovjednikom VI. američke flote viceadmiralom Foggom.

Podsjetio je da je i na sjednicama Vlade RH više puta raspravljano da nam je uloga HRM-a  „apsolutno bitna i da moramo biti svjesni, u ovom trenutku, kako nam je možda  i najvažniji segment Oružanih snaga radi zaštite nacionalnih interesa na Jadranu“.

„Zbog svih ovih događanja (migrantskih/izbjegličkih) koji jesu i koji se mogu dešavati u budućnosti, mi ćemo snažiti mornaricu i u idućih desetak godina naša mornarica će izgledati potpuno drugačije“, dodao je Kotromanović.

Komodor Stipanović je ovaj posjet  zapovjednika VI. flote američke Ratne mornarice Hrvatskoj ocijenio kao  iznimno važan događaj za sve mornare i pripadnike Hrvatske ratne mornarice, rekavši kako je to dodatni korak u razvijanju međusobne suradnje.

„Hrvatska ratna mornarica je zahvalna i VI. floti, ali i općenito mornarici SAD-a na potpori koju smo dobili u proteklih nekoliko godina, pogotovu na našem putu da postanemo članica NATO-a“, istaknuo je Stipanović. Dodao je kako se veseli budućoj suradnji dviju mornarica.

„Admiral Foggo i ja smo definirali neke projekte i vježbe u kojima ćemo sudjelovati u sljedećem razdoblju“, kazao je komodor Stipanović
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara