Kotromanović o slanju vojske na granice: Europa treba poslati sve svoje snage u Grčku

Kotromanović o slanju vojske na granice: Europa treba poslati sve svoje snage u Grčku

Foto: FAH

MINISTAR obrane Ante Kotromanović rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je jedini način zaustavljanja nekontroliranog priljeva izbjeglica i migranata postavljanje, vojničkim rječnikom rečeno, bedema na grčko-turskoj granici, koji bi dopustio ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže.

Ministar Kotromanović, koji u Dubrovniku sudjeluje na sastanku ministara obrane Jugoistočne Europe, istaknuo je kako su se drugi dan sastanku pridružili i ministri obrane Turske i Grčke, što je označio kao izvrsnu priliku za razgovor o problemu izbjeglica.

Upitan je li bilo razgovora o mogućem slanju vojske na granicu Grčke i Turske, Kotromanović je odgovorio kako Turskoj ne treba vojska, nego pomoć, istaknuvši kako bi se na granici između Grčke i Turske trebao napraviti bedem, koji bi spriječio nekontroliran ulazak izbjeglica u Europu.

"U nedjelju će biti sastanak u Bruxellesu na razini premijera. Turskoj nije potrebna vojska, potrebna joj je pomoć. Oni se s tom krizom nose već godinu do dvije dana, a mi smo svi na neki način mislili kako je to daleko od nas i kako se neće približiti Europi. Sada treba pomoći logistički i sa sredstvima kako bi ti ljudi imali najbolje uvjete", rekao je Kotromanović.

Vojska na grčkoj granici


Angažiranje europskih vojnih snaga na grčkoj granici označio je kao jedini način sprječavanja nekontroliranog ulaska izbjeglica u Europu. "Što se tiče Grčke i slanja svih snaga iz Europe, to je jedini način da se spriječi nekontrolirani dolazak izbjeglica, da se na grčko-turskoj granici napravi, vojničkim rječnikom, bedem koji će zaustaviti nekontrolirani dolazak, a dozvoliti ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže", rekao je Kotromanović.

Skupu ministara ujutro se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je istaknuo da pitanje izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, zbog čega treba podržati napore svih zemalja regije koje žele ući u NATO savez, koji je naveo kao jamstvo sigurnosti hrvatskih granica.

Povijesni, kompleksni trenutak

"Hrvatska je članica NATO-a, a članstvom je dobila mnogo. Učinci nisu vidljivi u svakodnevnom životu naših građana, ali mi smo svjesni da je NATO savez još uvijek najkredibilniji na svijetu, a to je ujedno savez sustava vrijednosti koje i mi zastupamo. Hrvatska je s time trajno riješila svoje strateško pitanje sigurnosti i definitivno osigurala svoje granice", rekao je Leko. Dodao je kako se nalazimo u povijesnom trenutku "koji je kompleksan".

"Postoje ozbiljna krizna i žarišna mjesta nesigurnosti u svijetu. Pitanje migranata i izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, a taj izazov prerasta iz humanitranog u druga pitanja, socijalna, ekonomska, kulturološka. Ova kriza može se mjeriti još jedino s ekonomskom krizom, a Hrvatska drži da daljnje širenje NATO saveza čini ujednačavanje cijelog europskog prostora, ne samo u obrambenom, nego i gospodarskom i socijalnom smislu", rekao je Leko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara