Kotromanović odbrusio Dačiću: Da ste se prije zalagali za mir, mogli ste spasiti na tisuće života

Kotromanović odbrusio Dačiću: Da ste se prije zalagali za mir, mogli ste spasiti na tisuće života

Foto: FAH

NAKON što je srpsko Ministarstvo vanjskih poslova, na čelu s Ivicom Dačićem, izjavu Ante Kotromanovića iz Splita nazvao skandaloznom i ratnohuškačkom, ministar Kotromanović priopćenjem je reagirao na Dačićeve izjave.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Dačiću,

Iznimno mi je drago da ste vi i vaš premijer shvatili vrijednost zalaganja za mir, u kojem, ako ste zaboravili živimo već dugi niz godina.

Ipak, žao mi je što  te vrijednosti niste prepoznali i ranije jer bi, vjerojatno, na taj način spasili na desetke tisuće nevinih žrtava. Podsjećam vas da je 4 ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BIH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki dužnosnici. I zato mi je danas osobno drago čuti da se zalažete za mir i stabilnost regije.

Moja izjava nije niti skandalozna niti ratnohušačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg susjeda i podržavamo da postane članicom Europske unije.

Hrvatska, kao članica NATO-a ima pravo razvijati vlastiti sustav obrane  i ispunjavati NATO ciljeve sposobnosti za koje se taj Savez zalaže.

Upravo vašu izjavu kako, da citiram, „Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija poduzme odgovarajuće zaštitne i obrambene mjere“ smatram skandaloznom. Mogu vam samo poručiti da Hrvatska neće biti nervozna i uplašena jer mi nismo takvi. Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči izdvajati više sredstava za razvoj vlastite vojske jer je ulaganje u obranu -  ulaganje u vlastitu sigurnost.

Poštovani gospodine Dačiću, naglašavam još jednom, nema nikakvog razloga za nervozu i uplašenost. Hrvatska je, podsjećam, članica Europske unije i NATO-a koji se zalažu za trajni mir. Svoju zemlju dužni smo voditi, a vojsku opremati kako najbolje znamo, uostalom, kao i vi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara