Kovač o mađarskom zidu: Hrvatska će suradnjom spriječiti da je preplave izbjeglice

Kovač o mađarskom zidu: Hrvatska će suradnjom spriječiti da je preplave izbjeglice

Foto: Hina

HRVATSKA je jako dobro surađivala sa susjednim i zemljama u regiji u upravljanju migracijskim valom i ima mehanizme suradnje koji će spriječiti da je preplave izbjeglice, odgovorio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Dubrovniku na pitanje je li upoznat s tim da Mađarska priprema gradnju novog zida.

U kratkoj izjavi za medije nakon vanjskopolitičkog panela o globalnim izazovima na Dubrovnik forumu, hrvatski šef diplomacije rekao je da je Inicijativa trijiu mora vrlo korisna jer će pridonijeti jačanju kohezije Europske unije, njezinoj obrambenoj , energetskoj, sigurnosnoj, migracijskoj politici i da u to treba uključiti i zemlje koje još nisu u EU.

"Ta suradnja (sa Slovenijom, Srbijom, Makedonijom) je pridonijela tome da se smirio (migrantski) val", rekao je Kovač odgovajući na pitanje je li Hrvatska spremna za scenarij nove izbjegličke krize u slučaju kraha sporazuma između Europske unije i Turske.

"Taj mehanizam smo uspostavili mi, ova vlada", rekao je Kovač zamoljen da precizira je li spreman ponoviti suradnju koju je provodila prethodna vlada Zorana Milanovića i njegova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Ne želim nikako umanjiti ono štoje radila prethodna vlada, rekao je Kovač .

Napomenuo je da je važno djelovati u zemljama žarištima krize, u Siriji, Africi kako bi spriječili da ti ljudi bježe iz svojih zemlja.

Ne mogu svi biti primljeni u Europsku uniju, a mi "moramo biti u stanju efikasno štititi vanjske granice Europske unije" i  "to smo dužni našim građanima", zaključio je Kovač.

"Milanović nije učinio ništa za branitelje"

Kovač je na rubu Dubrovnik foruma kao i brojni drugi sudionici bio zamoljen komentirati objavljene transkripte razgovora Milanovića s hrvatskim braniteljima koji su izazvali buru u javnosti u jeku izborne kampanje.

"Ako pogledate činjenice, on (Milanović) nije napravio ništa na planu zaštite hrvatskih branitelja u okviru pregovora Srbije s Europskom unijom", rekao je Kovač. Pozvao je Milanovića da, ako tvrdi suprotno, pokaže bilo kakav dokument kojim bi to potkrijepio.

Ustvrdio je da Milanović želi "iskorisiti gužvu", "prevariti hrvatske birače" i odbacio svaku usporedbu Milanovića s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom,.

Tuđman je sve svoje diplomatske bitke dobio, a Milanović izgubio, rekao je Kovač i nabrojao Lex Perković, trgovinski rat sa Srbijom, "priču" s braniteljima, rekao je i ponovno podsjetio da je na njih svojedobno slao hrvatsku policiju.

Na novinarsko pitanje nije li zanemarivanje zaštite hrvatskih branitelja od progona konstanta hrvatske politike, primjerice u slučaju Purda, Kovač je odgovorio da je sadašnja vlada napravila baš sve što je moguće u europskom okviru i ponovio da Srbija mora ispuniti kriterije koje je tražila Hrvatska jer inače neće moći napredovati

"Mi smo naslijedili jednu veliku nulu" i napravili smo "maksimun", ustvrdio je Kovač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara