Kraj krize u Njemačkoj, socijaldemokrati spremni na pregovore o koaliciji

Kraj krize u Njemačkoj, socijaldemokrati spremni na pregovore o koaliciji

Foto: Hina

SOCIJALDEMOKRATSKA stranka Njemačke (SPD) donijela je na svom stranačkom kongresu u Berlinu odluku o početku pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o mogućem nastavku velike koalicije.
 
Glasovanje je raščistilo put za pregovore koji mogu riješiti zastoj u koji je zapala europska gospodarska supersila nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima u rujnu, zakompliciravši parlamentarne kombinacije.
 
"SPD se osjeća obveznim kroz pregovore s Unijom CDU/CSU ispitati hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi", stoji u dokumentu koji je prihvatila većina izaslanika stranačkog kongresa.
 
Otvoren put pregovorima o velikoj koaliciji
 
Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU sljedećeg tjedna. U dokumentu se izričito naglašava da je ishod pregovora "otvoren". Stranka zadržava mogućnost podržavanja manjinske demokršćanske vlade, nastavak dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije ili prijevremene izbore.
 
"Mi ne moramo biti pod svaku cijenu na vlasti ali mi isto tako ne moramo pod svaku cijenu biti protiv sudjelovanja u radu vlade", rekao je uoči glasovanja predsjednik SPD-a Martin Schulz.
 
Schulz je rekao kako se stranka može oporaviti samo ako ponudi jasnu viziju Njemačke i Europe koja će raditi u korist njihovih građana, pozivajući na dublju integraciju Europe i "Sjedinjene Države Europe" do 2025.
 
"Europa ne funkcionira uvijek u korist svojih ljudi, nego prije prečesto za velike kompanije", rekao je ocrtavajući populističku viziju koja ide daleko preko otvorenosti Angele Merkel za ograničene strukturalne reforme i racionalizaciju birokracije.
 
Socijaldemokrati za primanje izbjeglica i spajanje obitelji
 
Glede imigracije, jednog od glavnih razloga propasti prvog pokušaja Angele Merkel da formira koaliciju s liberalima iz FDP-a i Zelenima, SDP se protivi planu konzervativaca da se produlji zabrana prava na spajanje obitelji za neke azilante.
 
"Ne može biti gornje granice prava na zaštitu od rata i progona", rekao je Schulz izaslanicima odbijajući zahtjeve konzervativaca za postavljanje granice od 200.000 imigranata godišnje.
 
Ako pripremni pregovori završe odlukom o početku koalicijskih pregovora, bit će održan dodatni izvanredni stranački kongres na kojem baza mora odlučiti želi li ulazak u pregovore o koaliciji.
 
Prije glasovanja o pregovorima propao je pokušaj SPD mladeži da se isključi mogućnost ponovnog koaliranja s Unijom CDU/CSU. Pregovori između dviju stranaka mogu stvarno početi tek u novoj godini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Schultz ponovo izabran za predsjednika
 
Martin Schulz je na stranačkom kongresu u Berlinu iznova izabran za predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ali s osjetno slabijom potporom nego početkom godine nakon rekordno loših rezultata na izborima u rujnu.
 
"19. ožujka ste mi dali podršku od 100 posto. To je bio lijepi trenutak ali nakon toga su nastupila teška vremena. Sada ste mi dali 81,9 posto i moja je želja da na temelju ovog rezultata dođu bolja vremena", rekao je Schulz nakon izbora.
 
Nakon što je SPD na izborima u rujnu ostvario najslabiji rezultat u svojoj povijesti, mnogi su za loše stanje u stranci okrivili Martina Schulza.
 
Schulz je prije današnjeg glasovanja u dugotrajnom govoru obratio poslanicima na kongresu preuzimajući odgovornost i tražeći oprost za loš rezultat na izborima.
 
Založio se za jačanje i reformu Europske unije
 
U svom govoru Schulz se založio i za jačanje i reformu Europske unije podržavajući reformske planove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.
 
"Europska unija se mora do 2015. pretvoriti u Sjedinjene europske države", rekao je Schulz u svom govoru. Za to bi bilo potrebno donošenje jedinstvenog europskog ustava.
 
"Tko ne želi prihvatiti taj ustav, mora napustiti novi savez", rekao je Schulz.
 
Redovni stranački kongres SPD-a je započeo danas i traje do subote.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Njemačku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Njemačka.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara