Krajem veljače će se opet sastati Trump i Kim Jong-un

Krajem veljače će se opet sastati Trump i Kim Jong-un
Foto: EPA

NAJAVA drugog summita Donalda Trumpa i Kim Jong-una predstavlja "važan napredak" u mirovnim pregovorima na Korejskom poluotoku, ali još postoje sumnje u denuklearizaciju, rekao je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Američki predsjednik i sjevernokorejski čelnik bi se trebali sastati u Hanoiju 27. i 28. veljače, nakon što su se prvi put sastali u lipnju 2018.

U Singapuru su Kim i Trump potpisali deklaraciju o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, ali od tada nije ostvaren nikakav napredak.

Analitičari drže da bi drugi susret trebao donijeti konkretne rezultate, kako se ne bi oživjela sjevernokorejska nuklearna kriza.

Pjongjang nije potvrdio održavanje susreta.

"Nastupilo je doba mira i napretka na poluotoku", rekao je Moon u prvim izjavama nakon objave novog susreta.

On je priznao da još postoje sumnje mogu li uspješno biti riješena pitanja denuklearizacije poluotoka i mirovnog procesa.

Dvije Koreje i Washington su nastavili razgovor o toj temi jer čvrsto vjeruju u smjer kojim treba kročiti u budućnost, dodao je južnokorejski predsjednik. On je posrednik između Pjongjanga i Washingtona i pokušava premostiti jaz koji ih dijeli u pitanju nuklearnog programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara