Kramarić ne zna ništa o Glavaševim zločinima: Sjećam se neobičnih nestanaka Srba

SUĐENJE Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku 1991. godine danas se nastavilo svjedočenjem Zlatka Kramarića, osječkog ratnog gradonačelnika. Mediji su prošle godine izvještavali kako je Kramarić dao različite iskaze osječkoj policiji u siječnju 2006. i sucu Zlatku Posavcu u Zagrebu iste godine u rujnu.

Njegovo je današnje svjedočenje bilo puno sličnije onome dano istražnom sucu, pa je tako kazao da ne zna ništa o zločinima za koje DORH tereti Glavaša i suoptuženike.

Nestajali civili

"Nisam se miješao u obranu, osim što sam pružao logističku potporu, pa nemam saznanja o bilo kojem događaju za koji se tereti Glavaš i ostali optuženici", rekao je Kramarić. No, čuo je priče o nestajanju Srba.

"Prvo su dolazile vijesti, isprva o upadima u kuće civila, a kasnije i da neki civili nestaju", kazao je Kramarić. Osobno se, kaže, zalagao da se tijekom rata ne događaju "stvari zbog kojih bi se kasnije mogli sramiti".

Glavaš 1991.: Simbol čovjeka spremnog boriti se za grad i državu

Kramarić je upitan o svom odnosu sa zapovjednikom obrane Osijeka 1991. optuženog za ubijanje civila, za što je rekao da je bio "korektan". Za Glavaša je rekao i da je u to vrijeme, 1991. godine "bio metafora ljudi koji su bili spremni braniti grad i državu".

"Otvoreni sukobi počeli ubojstvom Reihl Kira"

Gradom je nakon ubojstva policijskog načelnika Josipa Reihla Kira, posvjedočio je Kramarić, prestala vladati samo regularna civilna vlast, jer se uz nju pojavila i vojno-policijska vlast dio koje je bio i Glavaš. Iako su napetosti počele ubojstvima redarstvenika u Borovom naselju, Kirovo je ubojstvo pokrenulo otvorene sukobe, navodi Kramarić.

Kramarić 2006.: Glavaš "zasigurno ima veze s nezakonitim događajima iz tog doba

Za razliku od današnjeg svjedočenja u kojemu je Kramarić kazao da je neupućen u vojne stvari, 2006. godine, izvještavali su mediji, u izjavi danoj osječkoj policiji ostala je Kramarićeva tvrdnja da je Glavaš zapovijedao "Prištapskom bojnom", koja se još nazivala "Branimirova osječka bojna".

Naknadno je optužio osječku policiju da je montirala njegov iskaz u kojemu navodi kako Glavaš "zasigurno ima veze s nezakonitim događajima iz tog doba, koja se vežu na njega i njegovu postrojbu, s obzirom da su isti postupali isključivo po njegovim naredbama, ali i također zasigurno zna sve o tim radnjama koje su se događale u to vrijeme, s obzirom da se bez njega ništa nije moglo raditi."

Atentat na Glavaša

U tom "montiranom iskazu" bivši je osječki gradonačelnik, primjerice, za ubijenog srpskog civila Đorđa Petkovića, kazao kako se sjeća nekakvog Srbina koji mu je došao u kancelariju te mu kazao da ga (Kramarića) truje JNA, i da se on želi prijaviti u HV. Kramarić ga je proslijedio u Sekretarijat, a kasnije je u Slobodnom tjedniku pročitao da je Petković ubijen, jer je pokušao atentat na Glavaša. Policiji je, prema bilješci čije je ulomke prije godinu dana objavio tjednik Feral Tribune, kazao da je zaključio kako je taj Srbin, kojega je upoznao, psihički bolesnik te da mu se čini smiješna priča da je on, ukoliko se radi o istoj osobi, pokušao atentat na Glavaša.

Pred istražnim sucem Posavcem, Kramarić kaže, za Đorđa Petkovića, da misli kako ga ne poznaje i "da je načas pomislio da se radi o tom Petroviću, međutim tog Petrovića se ja sjećam kao starije osobe, a za Petkovića sam kasnije čitao u novinama da je bio mlađa osoba."

Fehir svjedoči sljedeći mjesec

Sudac Željko Horvatović na kraju je današnjeg ročišta pročitao raspored svjedoka do ljetne stanke. U svibnju, 28. iskaz će dati Nikola Vasić, koji je prema optužnici mučen u zgradi Sekretarijata, dan kasnije šef analitike Službe za zaštitu ustavnog poretka u Osijeku, te Srećko Lovrinčević predsjednik kriznog štaba u Osijeku 1991. Zadnji dan svibnja svjedoči Zdravko Pejić, načelnik operativnih poslova SZUP-a u Osijeku.

U lipnju, 3. će svjedočiti tajni svjedok broj 6, a za 9. i 10. je predviđeno svjedočenje Krunoslava Fehira, krunskog svjedoka optužbe. 23. lipnja suđenju će putem videolinka svjedočiti Radoslav Ratković koji je preživio streljanje i bacanje u Dravu 1991.

A.B.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara