OBITELJSKO NASILJE U ZAGREBU

Kreće postupak protiv policajaca koji su vikali na majku pretučene tinejdžerice

Kreće postupak protiv policajaca koji su vikali na majku pretučene tinejdžerice
Foto: Index

BIVŠI pripadnik specijalne policijske postrojbe Alfa u petak popodne je na zagrebačkoj Peščenici brutalno istukao 14-godišnju kćer te potom bježao policiji, skrivio prometnu nezgodu i na kraju je odveden u Vrapče. Indexu je to javila njena majka E. D. F., koja je pet puta zvala policiju. U nedjelju smo objavili snimke razgovora majke s policajkama i policajcem iz PP-a Maksimir, zbog čega je sad načelnik PUZ-a podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv dvoje policijskih službenika.

"Načelnik Policijske uprave zagrebačke (PUZ) podnio je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv dvoje policijskih službenika PUZ-a zbog utemeljene sumnje na počinjenje povrede službene dužnosti i to za policijsku službenicu Operativnog komunikacijskog centra policije zbog nedoličnog ponašanja u službi i policijskog službenika IV. policijske postaje Zagreb (Maksimir - Peščenica) zbog nesavjesnog, nepravodobnog ili nemarnog izvršavanja službenih obveza i nedoličnog ponašanja u službi", odgovorili su Indexu iz PUZ-a.

>> Majka pretučene curice pet puta je zvala policiju, poslušajte snimke razgovora

Dan nakon što je Index objavio snimke razgovora majke s policijskim službenicima, PUZ je organizirao konferenciju za medije. Voditelj Operativno-komunikacijskog centra policije Stipo Mandić tad je izjavio da je bilo propusta u komunikaciji s majkom. Izjavio je kako ponekad policija može promijeniti boju glasa pa se može činiti da viče.

"U ovom slučaju bilo je malo propusta od operatera na 192 i šefa smjene u 4. policijskoj postaji. Došlo je do neprimjerene komunikacije, koja je mogla biti blaža. No njihova komunikacija nije zaustavila daljnje postupanje policije. Policija će i naše propuste sankcionirati. Utvrdit će se kolika je bila odgovornost u komunikaciji prema tražitelju intervencije i obrnuto", rekao je Mandić.

"Policija mora iskomunicirati na određeni način"

Dodao je i kako ponekad policija mora iskomunicirati na određeni način ako je dojavitelj rastresen.

"Policija je dužna zaprimiti što više informacija, ako je sugovornik rastresen, onda morate iskomunicirati to na jedan način, može doći do promjene boje glasa, a nekome se može činiti da netko viče, no tako može smiriti drugu osobu", rekao je Mandić te naveo da stalno provode edukacije vezane uz obiteljsko nasilje.

 

Podsjetimo, prvi put kad je majka zvala policiju, policajac iz PP-a Maksimir joj je rekao da će joj bivšeg supruga, ako ga zateknu alkoholiziranog u prometu, isključiti iz prometa, a ako nije u vozilu, da mu ne mogu ništa. Na pitanje majke što će biti sa sedmogodišnjim sinom koji je s njim dok je otac alkoholiziran, policajac je rekao da je to sve domena Centra za socijalnu skrb te da oni imaju uredovno vrijeme do 15 sati, a da se dežurna socijalna radnica za Zagreb do ponedjeljka tom problematikom ne bavi, osim ako se dijete ne smješta u dom. Potom je još nekoliko puta zvala policiju, u međuvremenu je njen alkoholizirani bivši suprug pretukao kćer, a majka je sve čula dok je bila s kćeri na telefonu.

Evo kako je policija razgovarala s majkom pretučene djevojčice

Ovo je samo mali isječak snimke razgovora majke s policijom.

Policajka: Mi ne možemo djecu sam tak uzeti, ne možemo ih mi čuvati u postaji. Gospođo, mi ne možemo uzeti djecu, to se ne smije raditi. Jedino se obratite Centru za socijalnu skrb, mi imamo vašu dojavu, kolege će otići na dojavu, ali mi ne možemo uzeti djecu, to se ne radi tako, CZSS za to postoji, a sad, hoće li on pustiti vašu majku, ja to ne znam.

Majka: Znači, moje dijete je prepušteno na milost i nemilost, u ovoj državi nema nikoga tko bi moje dijete zaštitio.

Policajka (povišenim tonom): Centar za socijalnu skrb, gospođo, je l' vi shvaćate što vam govorim, je l' ja pričam španjolski? Probajte nešto, ne znam, ali mi sigurno nećemo uzeti djecu. Gospođo, nećemo se vi i ja raspravljati, ako ga uočimo, iskontrolirat ćemo ga.

 

Drugi poziv.

Majka: Vaše kolege još nisu na adresi, a zvala sam u 17 h, sve razgovore snimam i pustit ću u javnost.

Policajka: Kolege sad idu na adresu.

Majka: Ja sam zvala u 17 sati policiju. Imam snimku moje djece kako urlaju, a vi ništa ne radite, ja sam s 15 šavova na adresi, a vi niste. Policajka: Kolege su sad na putu, idu tamo, znam sve.

Majka: Što, čekate da mi ubiju djecu, sve snimke će biti puštene u javnost, samo sam tražila da mi spasite djecu, ne mene, ne auto, ne imovinu, ne bih vas zvala bez veze.

Policajka: Znam ja, gospođo, sve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara