Krediti u švicarcima: Nakon HNB-a, i Ministarstvo financija demantira Lovrinovića

Krediti u švicarcima: Nakon HNB-a, i Ministarstvo financija demantira Lovrinovića

Foto: Hina

VEZANO uz objavu profesora Ivana Lovrinovića u kojoj navodi da je šokiran materijalom koji mu je ovih dana anonimno dostavljen, a kojeg čine direktive Europskog Parlamenta i Vijeća te mišljenje Europske središnje banke (ECB) iz 2011.g. za koje tvrdi da teško kompromitiraju SDP u slučaju "Franak" te proziva i SDP i HDZ jer nisu zaštitili građane, nakon odgovora iz HNB-a, jučer nam je stigao i komentar iz Ministarstva financija.

Potvrdili su da nije riječ ni o kakvim, od javnosti skrivanim, dokumentima te da Ministarstvo upoznato sa sadržajem Direktive, koja će se prenijeti u hrvatsko zakonodavstvo izradom novog zakona o stambenim kreditima, kojima će se pro futuro rješavati problematika svih stambenih kredita.

"U svojim navodima prof. Lovrinović  se poziva na dokumente, za koje tvrdi da je njihovo postojanje prešućivano javnosti od strane Vlade Republike Hrvatske. Radi se o sljedećim dokumentima:
 •Direktiva 2014/17/ЕU Europskog parlamenta i Vijeća od 4. veljače 2014. o ugovorima o potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine i o izmjeni direktiva 2008/48/EZ i 2013/36/EU i Uredbe (EU) br. 1093/2010
•Mišljenje ECB-a na Prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ugovorima o kreditima koji se odnose na stambene nekretnine (CON/2011/58), OJ C 240, 18.8.2011
 Sve direktive, mišljenja i preporuke EK i ECB-a su javni dokumenti, a način i rokovi na koji se one prenose u zakonodavstvo zemlje članice su definirani", poručuju iz Ministarstva financija.

Nastavljaju da je Direktiva 2014/17/ЕU Europskog parlamenta i Vijeća o ugovorima o potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine donesena 2014 godine, a rok za usklađivanje, tj. prenošenje navedene Direktive u nacionalna zakonodavstva je 21. ožujka 2016. godine.

"Važno je naglasiti da se navedenom Direktivom ne rješava problem postojećih kredita u CHF, budući da je člankom 43. st.1. Direktive propisano kako se ona ne primjenjuje na ugovore o kreditu koji već postoje prije 21. ožujka 2016. Ministarstvo financija je, naravno, upoznato s postojanjem i sadržajem Direktive, koja će se prenijeti u hrvatsko zakonodavstvo izradom novog zakona o stambenim kreditima, kojima će se pro futuro rješavati problematika svih stambenih kredita, kao što je Vlada već u nekoliko navrata naglašavala, da će nakon rješavanja pitanja konverzije kredita u CHF, riješiti i pitanje valutne klauzule u EUR.  Način i model je prije toga potrebno detaljno i pomno analizirati", pojašnjavaju iz Ministarstva financija.

Profesor Lovrinović je na svojoj Facebook stranici postavio i konkretno pitanje - zašto su četiri godine prešućivane Direktive EU o potrošačkom kreditiranju kojima se nalaže vladama država, u kojima se koriste ovakvi krediti, da u slučaju valutnog poremećaja većeg od 20 posto odmah omoguće putem zakona građanima konverziju tih kredita u domaću valutu?

Iz Ministarstva financija i na to imaju odgovor.

"Pitanje deviznog kreditiranja dano je na razmatranje svim zemljama članicama koje imaju isti problem, pozvane su da naprave analizu i odrede način i optimalan model rješavanja problema, te ga iste rješavaju sukladno Nacionalnom programu reformi. Ministarstvo financija podsjeća da su određene mjere za ublažavanje efekta rasta deviznog tečaja CHF i ugrađene u Zakon o  potrošačkom kreditiranju, kojim se uslijed porasta tečaja bilo koje valute iznad 20 posto kamatna stopa fiksira. Nadalje, intervencija fiksiranja tečaja je također odrađena u sklopu navedenih mjera, do konačnog rješenja konverzije CHF u EUR, kao optimalnog rješenja koje ne destabilizira financijski sustav, a s druge strane također osigurava ravnopravnost prema potrošačima koji su kredite sklopili u EUR-ima ili uz valutnu klauzulu u EUR-ima", tvrde iz Ministarstva financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara