"Krene li ratifikacija Lisabonskog ugovora po zlu, Hrvatska ipak može postati članicom EU"

UKOLIKO ratifikacija Lisabonskog ugovora pođe po zlu, trebat će velika politička volja unutar EU te precizno ispunjenje uvjeta s naše strane kako bi Hrvatska postala članicom Unije, istaknula je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora RH i EU. Odbor je danas raspravljao o 22. poglavlju, koje predstavlja regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata.

Pusić je rekla kako je to poglavlje bitno za Hrvatsku zbog govora o podjeli zemlje na statističke regije. Zagreb je, zajedno sa sjeverozapadnom Hrvatskom smješten u jednu od tri statističke regije, kaže Pusić i dodaje kako u tome i leži problem. Naime, kvalificiranje za pristup sredstvima iz europskih fondova po najpovoljnijim uvjetima nakon 2013. godine, time je bitno otežan toj regiji, napominje Pusić.

Pravo zadržavanja promjene statističkih regija temeljem popisa stanovništva u 2011. Hrvatska će stoga istaknuti u pregovaračkom stajalištu, zaključila je Pusić.

Sastanku je prisustvovao i glavni pregovarač s EU, Vladimir Drobnjak, koji je kazao kako se pregovori odvijaju dobro i kako se užurbano radi na pripremanju preostale dokumentacije. Ukoliko do kraja lipnja Hrvatska dostavi svu potrebnu dokumentaciju u Bruxelles, već na jesen se može očekivati mišljenje Europske komisije, rekao je Drobnjak.

K.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara