Krenula isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima: Iznosi do 50 tisuća kuna oslobođeni su ovrhe

Krenula isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima: Iznosi do 50 tisuća kuna oslobođeni su ovrhe

Foto: scx.hu

AGENCIJA za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krenula je s isplatom drugog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima.

Naime, nakon isplate predujma (u studenom 2015.) i prvu ratu isplate (11.4.), od danas (16.5.) kreće isplata druge rate, u kojoj će biti isplaćen sav preostali dio izravne potpore, priopćeno je iz Agencije za plaćanja.

"Ovo je prvi put da će cijeli iznos izravne potpore poljoprivrednicima biti isplaćen unutar mjesec i pol dana. Naime, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju nikada se do sad nije isplaćivao predujam, nego se prva rata isplaćivala u veljači sljedeće godine, niti se s drugom ratom izravnih plaćanja započelo prije kraja mjeseca lipnja. Na ovaj način, ubrzanjem administrativnih i kontrolnih postupaka te pravovremenim osiguranjem novca iz Državnog proračuna, poljoprivrednicima će novac na žiro račune stići mjesec dana ranije nego je to bio slučaj u prethodne 3 godine", navode iz Agencije.

Iznosi do 50 tisuća kuna oslobođeni su ovrhe

Krajem ove godine poljoprivrednicima će biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2016. godinu u iznosu od 776 milijuna kuna. Sukladno Zakonu o poljoprivredi sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50 tisuća kuna oslobođena su od ovrhe. Korisnici potpora u poljoprivredi koji su prijavili zaštićene račune pored redovnih, dobit će iznos potpore do 50 tisuća kuna na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore, ako je odobren iznos veći od 50 tisuća kuna isplatit će im se na redovni račun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara