Kritike na račun obrambenog saveza EU-a

Plan četiriju članica Europske Unije (EU) za osnivanjem obrambenih snaga 15člane Unije našao se u srijedu pod udarom kritika, osobito Velike Britanije koja tvrdi da je riječ o izravnom izazovu NATO-u.

Nekoliko drugih država ocijenilo je da će plan, koji su predložile Belgija, Francuska, Njemačka i Luxembourg - zemlje koje su se oštro protivile ratu u Iraku - dovesti do prevelikog broja generala, a premalo vojnika.

"Očito je da postoje dvije, tri države koje smatraju da to nije nužno korisno", izjavio je dužnosnik NATO-a nakon sastanka veleposlanika pri NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nema nikakvih napetosti. Radi se o tome da neke zanima koja je korist toga, koji su kapaciteti u pitanju, i da žele dokaz da će biti korisno", dodao je.

Na summitu četiriju država - među kojima su i one što ih je američki državni tajnik Colin Powell nazvao "starom Europom" - u utorak je objavljen plan za uspostavom europskog obrambenog saveza, koji bi uključivao i zajednički stožer za zapovijedanje i planiranje misija u koje nije uključen NATO.

(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara