Krivi jer nisu dokazali suprotno: Švedski novinari u Etiopiji osuđeni za potpomaganje terorizma

Foto: AFP

SUD u Etiopiji osudio je dvojicu švedskih novinara zbog potpomaganja terorizma. Još im nije izrečena kazna, a tužiteljstvo predlaže 18 i pol godina zatvora.

Etiopske vojne snage uhvatile su Johana Perssona i Martina Schibbyea prije šest mjeseci, za vrijeme obračuna s pobunjeničkom grupom Ogaden National Liberation Front (ONLF). Vlasti ovu grupaciju smatraju teroristima, a švedski novinari uhvaćeni su u njihovom društvu.

Prema izjavi etiopskog suca, novinarski dvojac nije uspio dokazati da nije potpomagao terorizam, Aktivisti za ljudska prava proces su odmah nazvali apsurdnim, oslanjajući se na logiku zapadnjačkih pravnih sustava gdje je tužiteljstvo to koje mora dokazati krivicu, a ne obratno.

Sud je zaključio kako su švedski novinari u zemlju ušli ilegalno, jer su tvrdili kako su tu da bi snimili prilog o utjecaju potencijalnih otkrića novih naftnih izvora. "Zapravo su im put platili pobunjenici, nakon čega su ih novinari pratili po cijeloj zemlji. Na kraju su i uhvaćeni u njihovom društvu. Krivi po svim točkama optužnice. Jednoglasno", odlučio je sudac, prenos AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara