KRIVNJOM ŠEFA CIA-E ZA IRAČKO ORUŽJE BUSH OKONČAVA PROBLEM

Prihvaćanjem krivnje šefa CIAe za pogrešnu informaciju o iračkom nuklearnom oružju vlada američkog predsjednika Busha nastoji okončati spor oko toga da li je predsjednik obmanuo Amerikance i Kongres svojom predratnom tvrdnjom da Saddam Hussein nastoji izgraditi nuklearno oružje. L

Predsjednik George W. Bush i njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice prebacili su u petak na CIA-u punu odgovornost za uključivanje optužbe da Hussein nastoji doći do nuklearnog materijala u Africi u Bushov govor o stanju nacije.

Bush je u petak kazao kako su uključivanje te optužbe u govor, održan 28. siječnja, odobrile obavještajne službe.

Direktor CIA-e George Tenet je odmah nakon Bushove izjave u petak navečer prihvatio krivnju za uključivanje optužbe u govor rekavši kako informacija "nije bila na takvoj razini sigurnosti koju zahtijevaju predsjednikovi govori i CIA je trebala osigurati da bude uklonjena".

Tenet je u priopćenju pripremanom dva dana, u očigledno usklađenom nastojanju Bushove vlade da okonča nezgodnu raspravu u kojoj se stavlja u pitanje njezina vjerodostojnost, rekao da je CIA odobrila govor o stanju nacije.

"Ja sam odgovoran za proces odobravanja u mojoj agenciji", kazao je on. "Predsjednik je imao razloga vjerovati da je tekst koji mu je dan pouzdan".

Bush je u subotu odmah stao iza Teneta. "Imam povjerenja u Georgea Teneta, vjerujem u muškarce i žene koji rade u CIA-i", rekao je Bush u Abuji pojavivši se pred novinarima zajednički s nigerijskim predsjednikom Olusegunom Obasanjom.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je u subotu da je Bush zadovoljan da je Tenet "priznao što je trebalo priznati". Bush smatra ovo pitanje "zatvorenim", rekao je Fleischer.

On je kazao da Tenetovu izjavu nije tražila Bijela kuća niti je ona bila odgovor na izjavu Condoleezze Rice da je CIA u cjelini odobrila govor o stanju nacije.

Glasnogovornik CIA-e je rekao kako Tenet nema namjeru dati ostavku niti je to od njega traženo.

Teneta će o cijeloj stvari nastaviti ispitivati senatski Obavještajni odbor na zatvorenoj sjednici ranije zakazanoj za sljedeći tjedan.

Šef CIA-e je u svojoj izjavi naveo i kako je bilo članova Vijeća nacionalne sigurnosti koji su predložili uključivanje informacije u govor mada su i CIA i State Department već započeli provjeru navodnih nastojanja iračkog režima da kupi uran u Nigeriji. Pokazalo se da se optužba, koju je koristila i britanska vlada pripremajući se za rat u Iraku, temelji na krivotvorenim dokumentima.

Neutemeljena optužba iračkog režima bila je jedan od ključnih dijelova nastojanja predsjednika Busha da opravda napad na Irak. U svojem govoru on je rekao: "Britanska vlada je doznala da je Saddam Hussein nedavno nastojao doći do značajnih količina urana u Africi".

Problematična Bushova rečenica potaknula je američke demokrate da traže širu istragu o načinu na koji je Bush koristio obavještajne podatke nego što je već započeta ograničena istraga u Zastupničkom domu i Senatu američkog Kongresa. Republikanci, koji imaju većinu u oba doma Kongresa, nastoje zaštiti Bijelu kuću i uspjeli su ograničiti istragu na manje formalan postupak.

Predsjednik senatskog Obavještajnog odbora Pat Roberts, republikanac iz Kansasa, kritizirao je Teneta, a ne Bijelu kuću, zbog, kako je rekao "krajnje šlampavog postupanja" s optužbom za kupovinu urana.

Demokrati neopravdanu informaciju koriste kao povod za dovođenje u pitanje Bushove vjerodostojnosti, pogotovo u kontekstu njegove nove strategije preventivnih napada na zemlje koje predstavljaju opasnost za SAD, a za koju je pretpostavka pouzdanost obavještajnih službi i korištenja njihovih informacija.

Neki su demokrati, protivnici rata u Iraku, optužili Busha da je obmanuo Amerikance kako bi dobio potporu za napad na Irak.

"Počinje zvučati pomalo kao Wategate", rekao je demokratski presjednički kandidat Howard Dean. "Vrlo je jasno da se možda radi o odgovornosti Georgea Teneta, ali ta informacija je postojala i u State Departmentu i u uredu potpredsjednika, tako da se neće izvući jednostavno odbacujući Georgea Teneta".

Tenet je u svojoj izjavi rekao da najviši dužnosnici američke vlade, uključujući Busha i potpredsjednika Dicka Cheneya, nisu bili informirani o CIA-inim sumnjama u navode o iračkoj kupovini urana. On je kazao kako o tome nije govorio niti kongresnicima kada ih informirao o Iraku prošle jeseni.

Senator Richard Durbin, demokrat iz Illinoisa, zatražio je cjelovitu istragu o tome kako je došlo do pogreške.

"Vjerodostojnost predsjednika je u pitanju", rekao je on.

Senator Jon McCain, republikanac iz Arizone, zatražio je da Bijela kuća "pronađe odgovorne i otpusti ih". On je, međutim, kazao da rasprava "ne mijenja opravdanje rata, što tvrde neki od kritičara".

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara