Kriza uzela danak: Kerum skresao splitski gradski proračun za petinu

Foto: Vojko Bašić / Cropix

IDUĆE srijede splitske gradske vijećnike očekuje maratonska sjednica. Među čak 67 točaka našla se i ona s rebalansom proračuna za tekuću godinu. Kriza je uzela danak i kako se već pretpostavljalo, rebalans je nužan. Proračun Kerum kreše za gotovo petinu. Sa 997 milijuna na 828 milijuna kuna. To je 168 milijuna kuna manje!

Logičan je to korak koji se odavna očekivao jer je prvo polugodište pokazalo iznimno slabo punjenje proračuna. Pretpostavlja se da se s rebalansom otezalo, jer je Kerum bio prezauzet izborima

Kerumova uprava odlučila opreznije i štedljivije planirati proračune

Iskustva aktualne gradske uprave na čelu sa Kerumom reflektirala su se i na proračunima za naredne godine. Tako je za 2012. godinu predviđeno tek 50 milijuna kuna više nego za "rebalansirani" proračun iz 2011. godine, 878 milijuna kuna. Krila nisu porasla ni u projekcijama za 2013. godinu, za koju se planira tek blagi rast na 911 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je zasjeo u Banovinu, Kerumu se činilo da Split može puno više pa je za prvu godinu svog mandata planirao više od milijarde kuna proračuna, što ni blizu nije ispunjeno. Vidio je da se malo zaletio pa je za 2011. godinu planirano tek nešto malo manje od milijarde, no pokazalo se da je i to vrlo optimistično, na što je oporba upozoravala još prije godinu dana, kada se proračun donosio.

Opet Kerumov izvještaj o radu

U dnevni red sjednice Gradskog vijeća ubačena je i točka sa izvješćem o radu splitskog gradonačelnika za prvu polovicu godine. Zadnji put je oporba srušila točku jer im se nije dalo slušati kako izvješće podnosi zamjenik Jure Šundov, a ne Kerum osobno.

Bilo bi možda dobro za promjenu da Kerum osobno podnese izvještaj. No, kao i obično, ovisit će to o njegovoj dobroj volji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara