Kriza Vlade: HSU i službeno napustio vladajuću koaliciju!

Tekst: I.M., I.Ć.
Foto: Milivoj Keber, Dragan Matić (Cropix)

OKO 17 sati, nakon što je postalo jasno da Vlada ostaje kod svog prijedloga da se oporezuje cjelokupni iznos novčanih primitaka iznad 3 tisuće kune, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) službeno je izašla iz vladajuće koalicije! Naime, oni unatoč današnjem opovrgavanju ministra financija Ivana Šukera smatraju kako su prevareni te da ono što je danas predložila Vlada na svom zasjedanju u rebalansu proračuna nije ono što su se i dogovorili. Središnji odbor stranke danas je tu odluku učinio pravovaljanom te su o svome obavijestili javnost u posebnom priopćenju.

"Posljednjih smo dana bili izvrgnuti brojnim pokušajima obmane i prijevare, a Vlada je u svom 'glavinjanju' pokušala teret neodgovornih i nestručnih odluka prebaciti na leđa Hrvatske stranke umirovljenika i drugih socijalnih partnera, svjesno ih pogrešno informirajući o stvarnim namjerama", stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik te stranke Silvano Hrelja u kojem se dodaje kako je HSU iz solidarnih razloga bio spreman pristati na simboličan namet hrvatskim umirovljenicima. 

"Za to imamo mandat, niti želimo, sudjelovati u 'deranju kože' s leđa socijalno najugroženijih skupina", stoji u obrazloženju HSU-a koji je još jučer uputio jasnu poruku da neće pristati ni na koji veći porez od dogovorenoga.

Nećemo sudjelovati u deranju kože

"S obzirom na to da Vlada u tome, očito, nije pronašla računicu da pokrpa rupu u proračunu, te je naknadno ustvrdila da se sa tri posto trebaju oporezivati cjelokupni prihodi svih onih kojima plaća ili mirovina prelazi tri tisuće kuna, pregovore smo smatrali završenim. Naime, takav bi prijedlog značio gotovo četiri puta veći teret za radnike i umirovljenike" zaključuje se u priopćenju HSU-a u kojem se i dalje traži ostavka ministra financija Ivana Šukera.

Podsjetimo kako smo jutros pisali da je najava Vlade kako će se kriznim nametom od 3 posto oporezivati cijeli iznos svih primanja većih od 3.000 kuna, izazvala je pravu pobunu u umirovljeničkim redovima.

Manipulativni Šuker ih šokirao

"Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) šokiran je neprihvatljivim i manipulativnim ponašanjem ministra financija Ivana Šukera, koji nastoji takozvani krizni porez od 3 posto za umirovljenike i radnike primijeniti na puni iznos neto mirovine odnosno plaće. Umjesto da se drži načelnog dogovora sa sindikatima i umirovljeničkim udrugama, ministar Šuker sramotno odustaje od načela socijalne pravde i pokušava prevariti hrvatske radnike i umirovljenike.

"Naime, posve u duhu hrvatskoga poreznog sustava, te na temeljima načela socijalne pravde, dogovoreno je da će osobni neoporezivi iznos dohotka/prihoda iznositi 3.000 kuna, kako bi se zaštitilo najugroženije kategorije umirovljenika i radnika. Time bi se s 3 posto kriznog poreza oporezivalo samo razliku primanja iznad 3.000 kuna. Nelogično je i neshvatljivo da ministar nastoji prikazati kako je dogovoreno oporezivanje cijeloga iznosa neto mirovina svih umirovljenika i plaća svih radnika koji dobivaju više od 3.000 kuna. Time bi se, primjerice, umirovljeniku s 3.010 kuna mirovine oduzelo 90,30 kune te bi on pao ispod 3.000 kuna - na 2.919,70 kuna! Da li bi takvim umirovljenicima ministar Šuker nekim novim zakonom nadomjestio bespravno oduzeti dio?", pitaju se u SUH-u.

"Šuker panično pokušava poniziti, prevariti i uvrijediti umirovljenike i radnike"

"Umirovljenici su najveća najugroženija skupina u Hrvatskoj i očekivanje da oni ponesu teret izlaska iz ekonomske recesije je nebulozno. Zasigurno su i umirovljenici pripravni razgovarati o mogućnostima svoga doprinosa izlasku iz ekonomske krize Hrvatske, ma koliko da su i posljednjih 20 godina korišteni kao socijalni amortizer i jamac socijalnoga mira, čime su njihove mirovine dovedene na ispod 40 posto prosječne neto plaće, dok je minimalni europski standard 60 posto prosječne plaće! Ministar Šuker ne ponaša se kao predstavnik demokratske vlade u demokratskoj državi, već panično pokušava poniziti, prevariti i uvrijediti umirovljenike i radnike i njihove predstavnike prikazati neodgovornima i, valjda, dementnima", navodi se u priopćenju Sindikata umirovljenika Hrvatske, kojeg potpisuje predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

"SUH ponavlja da pristaje na daljnje razgovore, ali isključivo na temeljima socijalne pravde i na polazištu da se 3.000 kuna utvrđuje kao neoporezivi dio primanja. Također, SUH nikako ne pristaje da se mirovine, sukladno zakonu, ne usklađuju sve do kraja 2010. godine. U protivnom, združenim umirovljenicima i radnicima preostaju ulice i zahtjevi za promjenu Vlade", dodaje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara