Kriza zbog "švicaraca": Ante Babić za Index otkriva kako država može spasiti građane

Foto: Ilustracija

EKONOMSKI ANALITIČAR Ante Babić, za kojega kolege kažu kako je bez dlake na jeziku i "ima znanje", u razgovoru za Index otkrio je model koji bi spasio hrvatske građane od propasti zbog kredita u švicarskim francima koji svaki dan bilježi rekordan tečaj, te nam je rekao kako očekuje da je ovo što se sada događa "vrh vala", i da vjeruje da "švicarac" neće ići preko sedam kuna, ali sumnja da će i doći do te brojke.

"Do kraja tjedna napisat ću opširnije kako sprovesti model kojim bi država spasila hrvatske građane. To bi napravila i Amerika da se kod njih tako nešto dogodi. Kredite u švicarcima treba otkupiti Vlada, jer računamo na to da će od kraja godine švicarac pasti u odnosu na euro pa se sad najisplativije zadužiti u švicarcima. Država bi trebala izdati nove obveznice, napraviti nešto poput stare devizne štednje, koju smo već imali. Država bi postala vlasnik duga prema bankama, a zapravo bi izdala dug u švicarcima, a kada on krene slabjeti tada bi država profitirala. Dakle, jedino je rješenje da država preuzme dug u švicarcima, ona to može i tako bi spasila hrvatske građane. A švicarac iduće godine pada u odnosu na euro", ispričao nam je Babić dodajući kako su na sličan način Amerikanci spasili Merrill Lynch.

Iako je on uvjeren da će švicarac pasti, ima odgovor i na pitanje što ako se to ne dogodi. "Ako bude obratno, a svi vjerujemo da neće, barem će se građani riješiti problema, jer država može obnoviti dug, a građani ne mogu", kaže Babić koji je uvjeren da nema šanse da franak nastavi jačati.

"Dugo smo čekali dogovor, i mislim da je trenutna situacija vrh vala. Može biti još malo gore, ali ne vjerujem da će franak prijeći sedam kuna. Postignuta su rješenja za Grčku i euro, očigledno je da će euro biti sve jači. Tako da nema potrebe da se krediti konvertiraju, treba samo pričekati da se količina novca koji se zamjenjuje počne polako vraćati. Sumnjam da će franak još rasti.", ponavlja Babić.

"Amerika se uspjela dogovoriti, a za Europu se još ne zna. Zbog toga je teško zaustaviti rast franka, čak i ako dobijemo pouzdani plan do kraja godine nitko ne zna što će biti s eurom ali za pretpostaviti je da će rasti u odnosu na franak. Problem je što neizvjesnost dugo traje, pa se investitori poput Kineza i Rusa i oni koji imaju novaca neće vraćati u euro odmah već će pričekati kako bi imali što veću korist od švicarca. "Npr. ako ste kupili dionice u švicarcima sigurno nećete u roku od mjesec dana se vraćati na euro, ali kroz dva, tri šest mjeseci hoćete", dodaje Babić.

"Ovo što se dogovorilo za Grčku je dobar posao i to vjerojatno znači da će se problem eurozone riješiti, ali trebamo pričekati do kraja godine da to možemo reći sa sigurnošću", zaključuje Babić koji je uvjeren bez obzira na sve kako će švicarski franak početi padati u odnosu na euro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara