Krnjak: vježba za vojne promatrače UN-a

Na vojnom poligonu "Korani" u Dugom Dolu kod Krnjaka održavaju se završne aktivnosti međunarodnoga Temeljnog tečaja za vojne promatrače po UNovim standardima, kojima su danas nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Marijan Mareković, pripadnici Glavnog stožera, polaznici Zapovjednostožerne škole "Blago Zadro" iz Zagreba i predstavnici hrvatskih medija. L

Zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije kapetan bojnog broda Ivan Anić rekao je da je vježbu prošlih dana pratio zamjenik načelnice Training and Evaluation Service UN -a brigadir Vasant Mande, koji je do sada bio u sedamnaest centara za obuku u svijetu, a obuku u Hrvatskoj po kvaliteti svrstava u sam vrh. Najavio je da će nekolicini hrvatskih instruktora UN ponuditi da postanu službeni instruktori UN-a za obuku mirovnih snaga diljem svijeta.

Bojnik Dražen Budinski, voditelj tečaja, koji je sudjelovao u mirovnoj misiji UN-a u Sierra Leoneu, objasnio je da su trotjednu tečaju, osim 17 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga nazočila i dva pripadnika Oružanih snaga Mongolije te dva pripadnika OS-a Belizea, čime je prvi put tečaj u Hrvatskoj postao međunarodni i to po mjerilima UN-a. Satnik Louis Suttherland iz Belizea ističe kako se nakon tečaja osjeća spreman za mirovne operacije UN-a, a to će biti najvjerojatnije na Haitiju.

General pukovnik Marijan Mareković ocijenio je da je ukupno 69 hrvatskih mirovnjaka uvježbanih po standardima UN-a spremno za mirovne operacije u svijetu po potrebama UN-a i u skladu s odlukom Vlade i Hrvatskog sabora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U današnjoj vježbi budući mirovnjaci trebali su se snaći u dvjema pregovaračkim situacijama, za scenarij kojih nisu bili pripremljeni. U prvoj prosvjeduju studenti nacionalne manjine u izmišljenoj zemlji, koji su iz političkih razloga izbačeni sa sveučilišta te traže pomoć mirovnjaka, a stanje je na granici izgreda. U drugoj u bazu UN-ovih mirovnih snaga dolazi veća skupina razjarenih mještana s navodno trudnom mještankom koja traži ženidbu s mirovnjakom. U toj potpuno neočekivanoj situaciji mirovnjaci se vode načelom da stanje moraju smiriti i u razjarenu mnoštvu naći pregovarača.

Instruktori su cijelo vrijeme ocjenjivali snalažnjivost polaznika u zadanim situacijama.

(Hina) xvhor yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara