Krokodil, svećenik i Luđakinja: Priča o vojnom puču u Zimbabveu postaje sve čudnija

Krokodil, svećenik i Luđakinja: Priča o vojnom puču u Zimbabveu postaje sve čudnija
Foto: FAH
 
VOJSKA Zimbabvea preuzela je vlast u državi u srijedu i ustvrdila da "nije izvršila državni udar".
 
Vojska je tenkovima ušla u glavni grad Harare i zauzela ured predsjednika Roberta Mugabea, parlament, zračnu luku i državnu televiziju te objavila da je 93-godišnji Mugabe "na sigurnom u kućnom pritvoru".
 
Luđakinja Zimbabvea željela preuzeti vlast
 
Vojska se umiješala u vlast zbog Mugabeove čistke ratnih veterana u vladajućoj stranci. Prošli tjedan smijenio je potpredsjednika Emmersona Mnangagwu (75), koji se smatrao njegovim najvjerojatnijim nasljednikom i kojeg podupiru veterani. Zaprijetio je i da će smijeniti više od sto dužnosnika koji su s njim povezani.
 
Vlast je želio predati svojoj supruzi Grace (52), poznatijoj pod nadimkom Luđakinja Zimbabvea, koju podupire mladež vladajuće stranke ZANU-PF. Grace Mugabe slovi kao jedna od najstrašnijih i najomraženijih žena u državi, optužena za rastrošnost pred siromašnim narodom te agresivne ispade i fizičko nasilje.
 
 
Od junaka do tiranina: 37 godina propasti, nasilja i ubojstava
 
Robert Mugabe je na početku vladavine slavljen kao "heroj afričkog oslobođenja". Proslavio se u gerilskom ratu 70-ih godina, kada je bio slavljen kao revolucionarni junak koji se borio protiv manjinske bjelačke vlasti za slobodu svoga naroda. Međutim, Mugabe se pretvorio u karikaturu afričkog tiranina koji se 37 godina grčevito držao vlasti i doveo zemlju do ekonomske propasti.
 
Iako je tvrdio da se bori za siromašno selo, većina zemlje koju je zaplijenio od bjelačke manjine zapravo je završila u rukama njegovih suradnika. Kad je 2000. bio prvi put suočen sa snažnom opozicijom, uništio je nekoć najraznovrsniju afričku ekonomiju samo kako bi zadržao političku kontrolu.
 
 
Nakon što je te godine na referendumu prvi put doživio izborni poraz, pustio je s lanca svoju osobnu paravojsku sastavljenu od ratnih veterana koji su imali potporu snaga sigurnosti pa je izborna strategija bila smjesa nasilja i ubojstva. Sličan obrazac slijedio je i osam godina poslije, kad je Mugabe izgubio prvi krug predsjedničkih izbora.
 
U prošlosti se više puta predviđalo da će se članovi vladajuće stranke ZANU-PF ili netko od Zimbabveovih susjeda napokon suprotstaviti Mugabeu, no oni su mu tijekom svih tih godina ostali vjerni. Didymus Mutasa, nekoć najbliži Mugabeov suradnik, rekao je za BBC da su u kulturi Zimbabvea kraljevi zamijenjeni tek kad umru, a da je "Mugabe njihov kralj". Međutim, vojni udar u srijedu pokazao je da neki od predsjednikovih bivših saveznika ipak nisu spremni za dinastiju.
 
Mugabe inzistira na ostanku na vlasti
 
Dan nakon vojnog preuzimanja vlasti u Zimbabveu i stavljanja dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea u kućni pritvor, vojska ne najavljuje svoje daljnje korake, a zemlja je u iščekivanju razvoja događaja. Objavljene su i prve fotografije Mugabea od početka vojnog udara, a prikazuju predsjednika i vojsku u razgovorima. 
 
Iz obavještajnih izvora se doznaje da predsjednik Mugabe inzistira na tome da on ostane jedini legitimni čelnik te da se opire ponuđenom posredovanju katoličkog svećenika kojim bi se osiguralo dostojanstveno povlačenje s dužnosti. Nakon navoda da je Grace Mugabe iz države pobjegla u Namibiju, obavještajni izvori su objavili da se nalazi u pritvoru s predsjednikom.
 
Obavještajne službe: Mnangagwa je više od godinu dana planirao preuzimanje vlasti
 
Viši politički službenik izjavio je za Reuters da svećenik Fidelis Mukonori djeluje kao posrednik između Mugabea i generala koji su preuzeli vlast, ali nije mogao iznijeti detalje razgovora. Izvješća obavještajnih službi pokazuju da je svrgnuti potpredsjednik Mnangagwa više od godinu dana s vojskom i opozicijom planirao preuzeti vlast.
 
Vođa opozicije Morgan Tsvangirai vratio se u državu kasno navečer u srijedu, izjavio je njegov glasnogovornik. Tsvangirai je bio u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici na liječenju od raka, a vratio se kako bi iskazao potporu vojnoj intervenciji.
 
"Podupiremo potez vojske, no zemlja se treba brzo vratiti ustavnoj vlasti", kazao je Douglas Mwonzora, glavni tajnik oporbene stranke MDC-T.
 
Dvije opcije: Ostanak starog ili dolazak novog tiranina
 
Unatoč događajima u posljednjih nekoliko dana, Robert Mugabe mogao bi ostati predsjednik Zimbabvea ako pristane na ponovno postavljanje Emmersona Mnangagwe na položaj potpredsjednika. Postoji i mogućnost da ostane na dužnosti samo kao figura, a izravnu vlast preuzme Mnangagwa.
 
Ako do toga dođe, za građane Zimbabvea nažalost neće biti velike promjene. Naime, Mnangagwa je baš kao i Mugabe optuživan za zločine i kršenje ljudskih prava tijekom građanskog rata te napade na opoziciju.
 
U 2000. godini američki diplomat u Harareu Earl Irving opisao je potpredsjednika kao "osobu koju prezire i od koje strahuje većina države". Upozorio je da bi Mnangagwa mogao postati "još gori tiranin od Mugabea", ako ga naslijedi. Britanska zastupnica Kate Hoey opisala ga je kao "vjerojatno jedinu osobu u Zimbabveu koja izaziva veći teror od Mugabea". Zbog svoje nemilosrdnosti i opstanka u vladi dobio je nadimak "Krokodil".
 
 
Međunarodna zajednica pozvala je na smirivanje situacije i održavanje demokratskih izbora novog vođe. Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je: "Nitko ne želi vidjeti prijelaz s jednog neizabranog tiranina na drugog. Želimo sljedeće godine vidjeti slobodne i poštene izbore i na tome ćemo raditi".
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara