Krstičević nahvalio partizane

Krstičević nahvalio partizane
Foto: MORH

MINISTAR obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević jučer je prisustvovao komemoraciji i otkrivanju spomen-ploče u čast američkih i britanskih vojnika poginulih u Drugom svjetskom ratu na otoku Visu. Tom prilikom Krstičević je pohvalio partizane koji su se također borili u tom ratu.

Komemoraciji održanoj u organizaciji američkog i britanskog veleposlanstva nazočili su i američki veleposlanik Robert Kohorst, zamjenik britanskog veleposlanika Peter Clements, gradonačelnik Visa Ivo Radica kao i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja koji su odali počast poginulim američkim i britanskim vojnicima.

"Zajedno s našim strateškim partnerima Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom odali smo počast američkim i britanskim vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu. S posebnim pijetetom sjećamo se svih poginulih i naša je obveza čuvati sjećanja na sve heroje koji su dali svoje živote za slobodu. Ovaj način odnosa prema žrtvama može biti primjer mnogima kako države i nakon 74 godine odaju počast svojim herojima", rekao je ministar obrane.

Saveznici i prijatelji

Krstičević je istaknuo kako Hrvatska vojska vodi računa i brine se o stradalima u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu. 

"Jasno da smo danas saveznici i prijatelji, isto kao što smo bili i prije 74 godine. Danas smo zajedno u NATO-u i zajednički gradimo mir i slobodu na ovim prostorima", zaključio je.

Amerikanci su u Drugom svjetskom ratu bili saveznici samo i isključivo s partizanima koji su se tada borili na ovom području. Krstičević, koji govori u prvom licu množine, ne spominje izravno partizane, ali jasno je da misli na njih jer jednostavno nema na koga drugoga. 

"Saveznici i prijatelji" u Dalmaciji prije 74 godine bile su američke i partizanske snage. 

Bitka na Sutjesci

Inače, prije 4 dana, 16. lipnja, obilježena je 75. obljetnica završetka povijesne Bitke na Sutjesci. Radi se o jednoj o najkrvavijih bitaka na ovom području, a u njoj su najveću ulogu odigrali upravo hrvatski partizani s područja Dalmacije. Tada su, u mjesec dana borbe protiv ustaša i nacista, poginule tisuće Dalmatinaca. 

>> Na današnji dan završila je jedna od najvećih bitki u hrvatskoj povijesti, bio je to pokolj Dalmatinaca

Spomenik Bitki na Sutjesci nalazi se na Tjentištu, gdje je prije dva dana održan skup za preko sedam tisuća poginulih partizana. Krstičević ga nije posjetio.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara