Krstičević: Vlada sa Švedskom i SAD-om razgovara o borbenim zrakoplovima

Krstičević: Vlada sa Švedskom i SAD-om razgovara o borbenim zrakoplovima
Foto: Borna Filic/PIXSELL

MINISTAR obrane Damir Krstičević je nakon usvajanja Godišnjeg izvješća o obrani kazao da je vlada i dalje odlučna riješiti strateško pitanje nabave borbenih zrakoplova te da o tome razgovara sa Švedskom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

Nakon što je na sjednici vlade prihvaćeno Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, Krstičević se osvrnuo na postignuto te je istaknuo da vlada u svom mandatu sustavno i organizirano jača i modernizira Hrvatsku vojsku.

"Mislim da smo joj vratili sjaj iz Domovinskog rata i mislim da se naši vojnici zaista dostojanstveno osjećaju", kazao je nakon sjednice vlade dodavši da je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu poslije 28 godina vraćen zrakoplov Rudolfa Perešina.

Kaže da će se kod izbora najbolje ponude voditi "onim što je najbolje za Hrvatsku"

Smatra i da je borbeno zrakoplovstvo potrebno Hrvatskoj i njenim budućim generacijama te da će nabava borbenih zrakoplova biti golem tehnološki iskorak za HV.

Krstičević je potvrdio da se nakon propalih razgovora s Izraelom o nabavi borbenih zrakoplova trenutno o tome razgovara s SAD-om i Švedskom.

"Vlada je i dalje odlučna da osigura to strateški važno pitanje za državu. Kada budemo imali konkretne informacije, o tome ćemo pravovremeno obavijestiti hrvatsku javnost", izjavio je.

Kazao je i da će se kod izbora najbolje ponude voditi "onim što je najbolje za Hrvatsku" te da će nakon konkretnih ponuda SAD-a i Švedske stručna skupina tako i odabrati.

Na novinarsko pitanje o tome kojoj je ponudi vlada više sklona, Krstičević je odbio "špekulirati" o tome i kazao da "ima vremena".

"Mi otprilike znamo i iz prvog pokušaja koje su cijene", kazao je naglasivši da su u pokušaju s Izraelom, ali i na primjeru Bugarske i Slovačke koje su također nabavljale borbene avione, prikupljena potrebna iskustva te da je ključ da je vlada odlučna riješiti to pitanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara