Krunski svjedok Fehir ovaj tjedan svjedoči protiv Glavaša u slučaju "garaža"

KRUNOSLAV FEHIR će ovaj tjedan dati iskaz u suđenju protiv Branimira Glavaša u slučaju "garaža" u svojstvu krunskog svjedoka, čime je oslobođen odgovornosti za zločin, piše Novi list.

Glasnogovornik zagrebačkog suda izjavio je da je tako odlučilo Vijeće Županijskog suda u Zagrebu prije dva tjedna, nakon čega je Fehirov status osumnjičenika prebacilo u status krunskog svjedoka u istrazi ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Osijeku.

U svom iskazu na glavnoj raspravi protiv Glavaša, Fehir neće moći izbjeći govoriti o onome što njega tereti, no sukladno njegovom statusu, neće biti gonjen. Međutim, ako se predomisli, Zakon o USKOK-u predviđa kazneni postupak protiv njega, ali tek kada slučaj Glavaš bude okončan pravomoćnom presudom.

Zbog ovakvog rješenja zagrebačkog suda, formiran je novi istražni spis za slučaj "garaža" u kojem je osumnjičen samo Branimir Glavaš, i u njemu se nalaze raniji iskazi Krunoslava Fehira policiji i sudu dok je bio osumnjičenik zajedno s Glavašom.

Zakon o USKOK-u predviđa postojanje krunskih svjedoka jedino u slučajevima organiziranog kriminala, ali zbog implementacije novog zakona unutar onoga o USKOK-u, kojom je Hrvatska usvojila statut Međunarodnog suda, krunski svjedoci mogu postojati i u suđenjima za ratne zločine.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara