Krunski svjedok Fehir ovaj tjedan svjedoči protiv Glavaša u slučaju "garaža"

Krunski svjedok Fehir ovaj tjedan svjedoči protiv Glavaša u slučaju "garaža"

KRUNOSLAV FEHIR će ovaj tjedan dati iskaz u suđenju protiv Branimira Glavaša u slučaju "garaža" u svojstvu krunskog svjedoka, čime je oslobođen odgovornosti za zločin, piše Novi list.

Glasnogovornik zagrebačkog suda izjavio je da je tako odlučilo Vijeće Županijskog suda u Zagrebu prije dva tjedna, nakon čega je Fehirov status osumnjičenika prebacilo u status krunskog svjedoka u istrazi ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Osijeku.

U svom iskazu na glavnoj raspravi protiv Glavaša, Fehir neće moći izbjeći govoriti o onome što njega tereti, no sukladno njegovom statusu, neće biti gonjen. Međutim, ako se predomisli, Zakon o USKOK-u predviđa kazneni postupak protiv njega, ali tek kada slučaj Glavaš bude okončan pravomoćnom presudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovakvog rješenja zagrebačkog suda, formiran je novi istražni spis za slučaj "garaža" u kojem je osumnjičen samo Branimir Glavaš, i u njemu se nalaze raniji iskazi Krunoslava Fehira policiji i sudu dok je bio osumnjičenik zajedno s Glavašom.

Zakon o USKOK-u predviđa postojanje krunskih svjedoka jedino u slučajevima organiziranog kriminala, ali zbog implementacije novog zakona unutar onoga o USKOK-u, kojom je Hrvatska usvojila statut Međunarodnog suda, krunski svjedoci mogu postojati i u suđenjima za ratne zločine.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara