KORONAVIRUS

Vratili se hrvatski pomorci: "Mama, stižem na domaći kupus"

Vratili se hrvatski pomorci: "Mama, stižem na domaći kupus"
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell, Hina

KRUZER Carnival Breeze britansko-američke kompanije Carnival Cruise Lines, na kojem su u postupku repatrijacije i 93 hrvatska pomorca, uplovio je u jutros u dubrovačku luku Gruž, kao odredišnu luku za postupak repatrijacije pomoraca u matične države.

Osim Hrvata, na brodu kapaciteta 3700 putnika su i pomorci i brodsko osoblje iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske. Oni će po iskrcaju u svoje domovine biti prevezeni čarter letovima ili autobusima, a prema uputstvima epidemiologa. MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata.

Na brodu je kao konobarica radila Dubrovkinja Tina Milošević. "Drago mi je što je ovo iza mene. Sve je bilo u redu, ali eto jedino što smo sve sami morali saznavati, pitati, skupljati informacije s drugih brodova. Bilo je teško, ta neizvjesnost. Teško se bilo držati i pravila izolacije i to dok ne znate što se oko vas događa", rekla je Tina za Dubrovački dnevnik. O povratku na brod kaže: "Obično prvu zovu one koji nisu bili skoro na brodu, očekujem poziv za šest mjeseci."

Elvis iz Zadra je presretan što je stupio nogom na kopno. "Što da vam kažem, baš nas je pogodila ova korona, nismo očekivali da će ovako biti. Firma nam je izašla ususret, ali sve skupa se odužilo. Nije bilo najugodnije, ali doma sam, sad treba uživati s familijom", rekao je Elvis.

"Za osam sati ću jesti mamin domaći kupus!"

"Sve je super! Mama, stižem na domaći kupus! Za osam sati ću jesti mamin domaći kupus!" rekao je novinaru Dubrovačkog dnevnika Kristijan iz Rovinja.

Dolasku kruzera Carnival Breeze koji je u dubrovačku luku Gruž zbog promjene plana plovidbe i ne pristajanja u Italiji uplovio dan ranije od najavljenog, prethodio je Carnival Magic koji je 20. svibnja iskrcao oko 760 pomoraca.

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pomorci diljem svijeta već mjesecima imaju problem sa smjenama i povratkom u domovinu.

Procjenjuje se kako je oko osam tisuća hrvatskih pomoraca tako ''zapelo'' po oceanima diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara