Kuba ima novi izborni zakon, odvaja se dužnost predsjednika i premijera

Kuba ima novi izborni zakon, odvaja se dužnost predsjednika i premijera
Foto: EPA

KUBANSKI parlament usvojio je novi izborni zakon koji predviđa dužnost predsjednika države i premijera, no ne predviđa uvođenje višestranačkog sustava. 

Zajedno s parlamentarnim zastupnicima, novi dužnosnici bit će birani u Nacionalnu skupštinu na mandat od pet godina i maksimalno dva uzastopna mandata.

Novi izborni zakon jednoglasno je odobren, a sjednici je nazočio i bivši predsjednik Raul Castro, koji je ostao na čelu utjecajne Komunističke stranke Kube, kao i sadašnji predsjednik Miguel Diaz-Canel.

Očekuje se da će Diaz-Canel ostati na čelu države i da će imenovati novog premijera, za dužnost za koju još nema službenih kandidata.

Diaz-Canel je prvi kubanski predsjednik u skoro šest desetljeća koji ne dolazi iz obitelji Castro.

Pozicije predsjednika i premijera postojale su do 1976. kada su nestale istodobno s izglasavanjem prvog socijalističkog ustava. U to su vrijeme dvije funkcije spojene u jednu, predsjednika Državnog vijeća, izvršnog tijela parlamenta.

Ne predviđa se višestranačje

Kuba je u travnju usvojila novi ustav koji je dopustio gospodarsko otvaranje, do čega dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog pogoršanja gospodarskog stanja u zemlji.

Novi je ustav odobren s potporom od više od 86 posto na referendumu u veljači.

Po novom bi zakonu broj mjesta u parlamentu sa 605 bio smanjen na 474.

Unatoč promjenama, sama bit političkog sustava ostaje nepromijenjena. To je i dalje jednostranački sustav u kojemu Komunistička stranka postavlja sve kandidate za ulazak u parlament kroz odbore za imenovanja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara