Kuba odbacila novu studiju: Nismo izveli ''zvučni napad'' na američke diplomate

Kuba odbacila novu studiju: Nismo izveli ''zvučni napad'' na američke diplomate
Mitchell Valdés-Sosa Screenshot: YouTube/Las Razones de Cuba

KUBA je odbacila nalaze američkog istraživanja koje je zabilježilo postojanje trajnijih promjena u mozgu američkih diplomata koji su boravili u toj zemlji, javlja BBC.

Istraživanje je provedeno zbog optužbi SAD-a da je Kuba izvela neku vrstu "zvučnih napada", a rezultati studije ukazuju na to da diplomati nisu izmislili simptome, već da se radilo o istinskim zdravstvenim tegobama.

Međutim, kubanski dužnosnici negirali su vjerodostojnost te studije i kazali da rezultati nisu dovoljno jasni.

Bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavica i gubitak pamćenja

Podsjetimo, američki diplomati na Kubi počeli su krajem 2016. doživljavati zdravstvene probleme nakon što su čuli čudne zvukove. Problem se nastavio cijele prošle godine, a američke službe opisale su misteriozni fenomen kao "zvučne napade" za koje su optužili kubanski režim.

Simptomi koje je američko diplomatsko osoblje na Kubi doživjelo nakon "zvučnih napada" uključivali su bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavicu, ali i gubitak pamćenja i ozljede mozga.

Američka vlada je zbog ovih incidenata povukla većinu diplomatskog osoblja s Kube i objavila nove upute za američke građane koji putuju na Kubu, upozoravajući ih da "budu na oprezu na Kubi zbog napada na zaposlenike američkog veleposlanstva u Havani".

Trajnije promjene na mozgu

Nova studija uključivala je nalaze magnetske rezonancije (MRI) mozga 40 pacijenata: 23 muškarca i 17 žena, snimljenih u razdoblju od kolovoza 2017. do lipnja 2018. godine.

Znanstvenici su uočili varijacije u strukturi mozga i funkcionalnoj povezanosti u usporedbi s MRI pregledom 48 drugih odraslih osoba koje nisu boravile na Kubi.

"Primijetili smo grupne razlike po cijelom mozgu", rekla je neurokirurginja Ragini Verma sa Sveučilišta Pennsylvania.

"Pogotovo su bile vidljive u području maloga mozga, što je povezano s kliničkim simptomima koje je imala većina pacijenata; poput problema s ravnotežom, vidom, vrtoglavicom i slično“, objasnila je, ali i dodala kako je klinički značaj ovih nalaza podosta neodređen jer istraživači nisu imali ranije MRI nalaze pacijenata kako bi usporedili izgled njihove moždane strukture prije misterioznih događaja na Kubi.

Neurolog Jamshid Ghajar, ravnatelj instituta Stanford Concussion and Brain Performance Center, smatra da je "velika stvar'' što su znanstvenici uspjeli uočiti razlike između mozgova zdravih kontrolnih pacijenata i onih koji su bili uključeni u incident na Kubi.

Reakcija Kube

Kuba je od početka poricala da je odgovorna za zdravstvene tegobe američkih diplomata i doživjela je optužbe SAD-a da se radi o napadima kao uvredu.

Kada su kubanski znanstvenici saznali za rezultate istraživanja, i sami su podrobnije proučili tu studiju. Vodeći kubanski neurolog Mitchell Valdés-Sosa bio je toliko frustriran metodologijom studije i "neuvjerljivim rezultatima" da su on i njegovi kolege sazvali konferenciju za novinare.

Valdés-Sosa je tom prilikom rekao da su "promjene u slikama mozga vrlo male, vrlo različite i vrlo difuzne te da ne nude neko koherentno objašnjenje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara