KUBA SLAVI 75. OBLJETNICU ROĐENJA CHE GUEVARE

Kubanci su povorkama, ceremonijama, posebnim televizijskim programom i na druge načine u subotu obilježili 75. obljetnicu rođenja legendarnog ljevičarskog gerilca Ernesta "Che" Guevare.

Guevara, rođen 1928. godine u Rosariu u Argentini, pridobio je gotovo mističan status nakon smrti u džunglama Bolivije 1967. godine. Nakon više od 30 godina, slike bradatog revolucionara s beretkom na glavi ostale su diljem svijeta simbolom bunta.

"Che" je bio jedan od najvažnijih vojnih zapovjednika kubanskog predsjednika Fidela Castra tijekom revolucije 1959. protiv pro-američkog diktatora Fulgencia Batiste.

Prvih godina potom, Guevara je na Kubi obnašao visoke dužnosti, a nakon toga priključio se gerilskim ratovima u Africi i Latinskoj Americi.

Njegovi ostaci leže u mauzoleju u Santa Klari, zajedno sa suborcima koje je bolivijska vojska ubila 9. listopada 1967., kada su pokušali proširiti revoluciju na tu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom nedavnog posjeta Argentini, Castro je Guevaru nazvao "izuzetno inteligentnom i kulturnom osobom te čovjekom iznimne solidarnosti".

Kubanski školarci, zvani "pioniri", svako jutro odaju počast nacionalnoj zastavi uz poklič "pioniri za komunizam, bit ćemo kao Che".

U povodu svečane obljetnice, u Havani je otvorena međunarodna izložba fotografija Guevare, čije se fotografije smatraju jednima od najraširenijih na svijetu.(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara