Kubanski opozicijski lider optužen za napad, kolege tvrde da ga se želi ušutkati

Kubanski opozicijski lider optužen za napad, kolege tvrde da ga se želi ušutkati
Foto: EPA

KUBANSKI tužitelji traže kaznu od deset godina zatvora za Josea Daniela Ferreru, jednog od najvažnijih opozicijskih vođa u toj zemlji, javlja Reuters. Ferrer je optužen za napad, kako je potvrdila njegova supruga Nelva Ortega.

Ortega je za Reuters rekla kako je vijest saznala ovog četvrtka kad je posjetila supruga koji još uvijek čeka da mu se odredi datum početka suđenja.

Kubanska vlada Ferreru smatra kontrarevolucionarom

Kubanska vlada koja 49-godišnjeg Ferrera smatra kontrarevolucionarom, kojeg potpomaže SAD, odbila je komentirati slučaj.

Ferrer je uhićen 1. listopada prošle godine zbog optužbi za napad. Njegova obitelj i kolege iz opozicijske organizacije Patriotska unija Kube tvrde da je optužen kako bi ga se ušutkalo. A međunarodne organizacije poput Amnesty Internationala zatražile su njegovo puštanje.

Inače, Ferrer je jedan od 75 disidenata koji su uhićeni 2003. godine tijekom takozvanog Crnog proljeća. Pušten je 2011. godine te je nedugo potom osnovao Patriotsku uniju Kube koja je postala jednom od najvećih i najaktivnijih opozicijskih organizacija.

Kubanske vlasti često zatvaraju aktiviste na nekoliko sati ili dana, no posljednjih godina je postalo neuobičajeno da se uhićuju istaknute ličnosti na duže vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara