Kuća ljudskih prava: Duhaček uhićen zbog kritike na koju svi imaju ustavno pravo

Kuća ljudskih prava: Duhaček uhićen zbog kritike na koju svi imaju ustavno pravo
Foto:Pixsell/Filip Kos

KUĆA LJUDSKIH PRAVA Zagreb i Centar za mirovne studije najoštrije osuđuju jučerašnje privođenje novinara Gordana Duhačeka koji je usprkos prethodnom javljanju policiji uhićen zbog javno iznesenog mišljenja i kritike na koju svaki građanin ima ustavno pravo, ističe se u priopćenju.

"Smatramo ovo nedopustivim pritiskom na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednim u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku (slučajevi Erceg i “ćaća“ na Korčuli). Nažalost, sve ovo govori u prilog tome da policija ni sud ne razumiju svoju ulogu u demokratskom društvu, a to je da štite i omogućuju ostvarivanje ljudskih prava građana i građanski, a ne da ih neopravdano ograničavaju", primjećuje se u reakciji Kuće ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije.

Iako je prekršajno kažnjavanje vrijeđanja policije legitimno, kako napominju, to se ne ni na koji način ne smije koristiti za kažnjavanje javno iznesene kritike pojedinačnog policijskog postupanja, pogotovo kada isto kritički propituje i komentira novinar u cilju informiranja javnosti i društvene debate.

Takvo policijsko postupanje neopravdano ograničava pravo na slobodu izražavanja i krši Ustav RH i Europsku konvenciju za ljudska prava", stoji u priopćenju. 

"Zahtijevamo od policije i suda da svoja postupanja hitno usklade s međunarodnim obvezama"

"Što se tiče podizanja optužnog prijedloga za satiričku obradu pjesme “Vilo Velebita” zbog vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana, to također nije u skladu s Konvencijom i praksom Europskog suda za ljudska prava koje je RH obavezna poštovati, navodi Kuća ljudskih prava i ističe da je sud u više predmeta nedvojbeno utvrdio kako građani u demokratskom društvu, a posebno novinari imaju pravo kritizirati društvene i političke događaje korištenjem satire, ali i izražavanjem misli i ideja koje mogu omalovažavati, vrijeđati ili šokirati državu ili dio građana i građanki. 

Sa žaljenjem zaključujemo da policija i Prekršajni sud u Novom Zagrebu sustavno ignoriraju obavezujuću praksu Europskog suda za ljudska prava. Zahtijevamo od policije i suda da svoja postupanja hitno usklade s međunarodnim obvezama RH i prestanu s neopravdanim ograničavanjima ljudskog prava na slobodu izražavanja", poručuju iz Kuće ljudskih prava. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara