Kuća ljudskih prava: Zgroženi smo odlukom kojom se Thompsonu dopušta ustaški pozdrav

Kuća ljudskih prava: Zgroženi smo odlukom kojom se Thompsonu dopušta ustaški pozdrav
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

VISOKI prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca odlučio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

>> Visoki prekršajni sud: Thompson smije vikati "Za dom spremni" na početku Čavoglava

Na ovu odluku Visokog prekršajnog suda reagirala je Kuća ljudskih prava u Zagrebu. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Kuća ljudskih prava Zagreb zgrožena je današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje ustaškog pozdrava Za dom spremni prilikom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave. Nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje Za dom spremni ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira.

Simbolizira zločinačku ideologiju

Okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je Za dom spremni ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan članku 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Europski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja. Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija za ljudska prava.

Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti s Ustavom i zakonom te pozivamo glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku", stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara