Kučan svjedočio o raspadu SFRJ i osamostaljenju Slovenije

BIVŠI slovenski predsjednik Milan Kučan u srijedu je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) svjedočio o krizi i raspadu bivše SFRJ, potezima Slovenije na putu do osamostaljenja i 10-dnevnom ratu s JNA.

Kao prvi slovenski svjedok na suđenju bivšem predsjedniku SRJ, Kučan je opisao "političku i gospodarsku krizu i krizu društvenih vrijednosti koja je vladala krajem 80-tih godina u SFRJ i nužnost promjena". Objasnio je koncept razdruživanja koji su nudile Slovenija i Hrvatska i suprotstavljeni koncept Beograda za jedinstvenu srpsku državu uz izmjenu granica republika.

Srpsko čelništvo je 1989. umjesto ustavnih nametalo kadrovske promjene preko masovnih mitinga, na kojima su smijenjena vodstva u Vojvodini i Crnoj Gori a planiran je i miting u Ljubljani, rekao je Kučan, izrazivši sumnju u spontanost tih mitinga.

Naglasio je kako je optuženi Milošević na 20. sjednici CK SKJ siječnja 91, najavio da će se promjene ostvarivati "institucionalnim ili izvaninstitucionalnim sredstvima, uz poštivanje ustava ili bez njega". Govorio je i o Miloševićevim najavama uporabe svih sredstava uključujući i silu, o majorizaciji Srbije s tri glasa u Predsjedništvu SFRJ i odbijanju vrha JNA da prizna autoritet Predsjedništva.

Opisao je i raskol na 14. kongresu SKJ, kada su, kako je rekao "legitimni i pravični prijedlozi Slovenije brutalno nadglasani".

Kod glasanja je prvo Milošević podizao svoj karton a potom ostali, rekao je Kučan i dodao da je slovensko izaslanstvo napustilo skup, a Ivica Račan zatražio njegov prekid do kojeg je kasnije i došlo.

Pljesak s kojim su Slovenci ispraćeni bio je dokaz da sudionici skupa "nisu shvatili da je to raspad i objava kraja Jugoslavije kao države", rekao je Kučan.

Uz iskaz o kongresu emitiran je i prilog iz BBC-jevog dokumentarca "Smrt Jugoslavije", uz izjave Račana, Kučana i Miloševića.

Kučan je svjedočio o razoružanju TO Slovenije naređenom iz vrha JNA. Objasnio je i korake nakon referenduma o neovisnosti u prosincu 1990. i želju Slovenije da "konsenzusom regulira odnose s ostalim republikama".

Neovisnost je proglašena 25. lipnja 1991., a tenkovi JNA dva dana kasnije izašli su iz vojarni prema zapadnim granicama Slovenije.

Desetodnevni sukobi prekinuti su 7. srpnja sprazumom na Brijunima, uz posredovanje europske "trojke", a JNA se kroz tri mjeseca povukla iz Slovenije, rekao je Kučan.

Tužitelj je od Kučana u više navrata tražio potvrdu istinitosti navoda iz memoara Borisava Jovića i Veljka Kadijevića vezanih uz spomenuta zbivanja. Tako je primjerice, potvrdio točnost Kadijevićevog pisanja o crti Virovitica-Karlovac-Karlobag kao zamišljenoj granici "umanjene Jugoslavije".

Kučan je rekao da Zapad tada nije prihvatio prijedlog da kontrolira raspad SFRJ "zbog lošeg primjera za raspad SSSR-a".

Milošević je u protuispitivanju tvrdio da Srbija nije povezana s napadom JNA na Sloveniju, ali da je on bio legitiman, no Kučan je osporio legitimnost vojne intervencije.

Krivnju za raspad Jugoslavije Milošević je pripisao otcijepljenju Slovenije, "uz pomoć Njemačke, Austrije i Vatikana", što je Kučan odlučno odbacio rekavši da je "Slovenija zakonito ostvarila pravo na samoopredijeljenje" bez inozemnog miješanja.

Milošević je ispitivanja pretvorio u optuživanje Kučana i Slovenije za "napad na JNA" i povrede međunarodnog humanitarnog prava navodno zabilježene tijekom 10-dnevnog rata, no Kučan je smireno opovrgnuo gotovo sve teze optuženoga.

Milošević je rekao da su u Sloveniji ubijena 44 pripadnika JNA, a 184 teško ranjena i ponudio sudu kao dokaz "bijelu knjigu" o zločinima slovenskih snaga.

Kučan je precizirao da je u sukobu poginulo 37 vojnika JNA, osam iz slovenske TO, četiri policajca, šest slovenskih civila i šest stranaca, a "bijelu knjigu" odbacio kao "propagandnu brošuru" JNA. Raspravno vijeće nije prihvatilo taj dokument.

Milošević je potom inzistirao na pojedinim zločinima, kao što je "strijeljanje tri zarobljena vojnika JNA na prijelazu Holmec" i drugim slučajevima, a Kučan je rekao da je slovenske strana poštivala humanitarno pravo no da su ekscesi bili mogući.

Slovensko pravosuđe provelo je istrage i ta dokumentacija može biti dostavljena ICTY-u, dodao je.

Milošević je također optužio Sloveniju da je sudjelovala u naoružavanju Hrvatske, BiH i kosovskih Albanaca.

Prijatelji suda "amicusi curiae" izrazili su žaljenje što je iskaz tako "značajnog svjedoka zbijen u samo jedan dan" i zatražili da se Kučana ponovo pozove, no vijeće to nije učinilo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara